torsdag 6 juni 2013

En stor besvikelse


Foxfire verkade vara den perfekta filmen. En feministisk revolt på 50-talet med unga, modiga och coola tjejer i huvudrollerna som dessutom klär sig helt fantastiskt. En film som bygger på en roman av favoritförfattaren Joyce Carol Oates och som fått bra betyg av recensenter världen över. Kan det bli annat än bra? Det var med höga förväntningar jag gick in i biosalongen, satte mig ner och förberedde mig på två och en halv timmes filmupplevelse. Redan efter inledningscenen sjönk mitt hopp. Även om Foxfire var stilistiskt vacker med otrolig kamerakvalié, kläder och miljöer var resten riktigt riktigt dåligt. Skådespelarna kändes som amatörer upphittade under castings på olika high schools i USA. De unga tjejernas konversationer och relationer till varandra kändes inte trovärdiga, det var som att de läste direkt från manus.

Filmen handlar om de unga 13-17-åriga tjejerna som startar tjejligan Foxfire, en liga som ska hämnas på alla som behandlat dem illa och trakasserat dem. De avger varandra ett blodslöfte om att aldrig lämna Foxfire och tatuerar in ligans märke. Ledaren för Foxfire är den självutnämnde och mycket karismatiska Margaret Sadovsky, kallad "Legs". Hon håller ordning på gängets medlemmar samtidigt som hon pressar dem att göra mer och mer krävande saker, ända tills det börjar gå över styr.

Det hade kunnat bli en sådan bra historia. Men som så många andra gånger när man ska porträttera kvinnor och tjejers motstånd blir det istället töntigt och överdrivet. I Foxfire är det förbjudet att träffa killar och ha pojkvän. Män är bara svin och ska bara hatas. När Foxfire genomför sina aktioner är det nästan alltid med ett skratt. De klottrar på väggar och förnedrar män som behandlat dem illa varefter de skrattandes springer därifrån. Allvaret tas bort. Sedan leder deras motstånd till att allt går överstyr och att de flesta tjejerna i gänget ångrar att de ens gick med. De undrar vad poängen är med att stå upp för sina rättigheter när det ändå slutar i kaos. Jag tycker det är synd att man inte tar vara på den här historien och gör något bättre av den. Men jag ska se den ursprungliga filmen från 1996 med Angelina Jolie i huvudrollen innan jag sågar Foxfire totalt.

1 kommentar: