måndag 31 maj 2010

This Lullaby

This lullaby av Sarah Dessen är en fin kärlekshistoria. Remy är tjejen som alltid gör slut med sina killar innan förhållandet blir för seriös. Efter att hennes mamma gift sig fem gånger under hennes uppväxt har hon svårt att tro på kärlek. Men så kommer Dexter in i bilden. Han är helt annorlunda från alla andra killar Remy har haft och i början tycker hon bara att han är irriterande. Det är sommaren innan college och Remy, som ska flytta tvärs över landet, har försökt undvika en ny romans till det yttersta. Men med Dexter förändras allt, hon klarar helt enkelt inte av att göra slut med honom.

Remy vägrar inse att hon är kär i Dexter. Det tyckte jag var smått irriterande för det kändes så självklart. Alla verkade fatta det utan Remy själv, till och med Dexter. Förutom kärleken så var det fint skildrad vänskap mellan Remy och hennes närmaste vänner och även mellan hennes mamma. Ett litet minus var att den kändes lite amerikansk. College, dussin äktenskap och ungdomar som hela tiden kör omkring i bilar ligger inte riktigt i min värld. Ibland är det spännande och intressant att läsa om helt andra sorters liv, där allt är annorlunda från ens eget, men This Lullaby kräver en viss igenkänningsfaktor för att den ska vara riktigt bra. Det amerikanska livet kan, i alla fall jag, få en överdos av genom alla filmer och serier. Jag tycker om att Dessen kan skriva en bra kärlekshistoria som samtidigt innehåller något lite allvarligare och få det till en jätte fin bok, beskrivet med just det ordet: Fin. Fin är verkligen Sarah Dessen.

Min favorit är fortfarande Dreamland så kolla in den om ni vill läsa något riktigt bra. Om ni inte vill läsa på engelska så måste ni läsa Mycket mer är så som kommer ut på svenska i juni. Nästa Dessen bok jag tar sikte på är: The truth about forever och Lock and Key. Längarlängtarlängtar!

Jennie trilogin byter utseende

Trilogin om Jennie har hottats upp ordentligt av B.Wahlströms, eller vad säger ni?
Jag blir alltid lika förvånad när jag inser hur fort ungdomboksomslag blir omoderna. Vad jag gillar med de nya omslagen är att de inte ser lika tjejiga ut, jag tycker serien funkar minst lika bra för killar. Kanske kommer de nya omslagen göra den spännande serien lika populär som den var för några årsedan.
-Vilka omslag tycker ni är snyggast, de nya eller de gamla?

söndag 30 maj 2010

Törst

För något årsedan släpptes det två olika vampyrserier samtidigt. Den ena var House of Night och den andra var Vampire Academy. Jag valde att bara läsa en av dem vilket blev House of Night, för den verkade mycket bättre tyckte jag då. Men det fick jag äta upp. För nu, ett år senare, läser jag Törst och inser att den är mycket bättre än house of night!

Precis som House of night utspelar sig Vampire Academy på ett sorts vampyrhighschool. Men här finns inte bara vanliga vampyrer utan vampyrerna är uppdelade i tre olika "raser". Först finns det Dhampirer som är någon slags halvvampyr, sedan finns Moroi vampyrer som är riktiga vampyrer och till sist Strigoi. Strigoi är den onda sorten. De är odödliga och vill inget hellre än att utplåna Moroi vampyrerna. Därför är det Dhampirernas uppgift är att skydda Moroi vampyrerna från Strigoi.

Det var just detta med massa olika vampyrer som gjorde mig misstänksam mot serien från början. Men det visade sig bli riktigt bra. Huvudpersonen, Rose, är en tuff tjej och Dhampir. Hon och hennes bästa vän Lissa (som är moroi) har ett speciellt band mellan sig. Rose kan känna alla Lissas känslor och tankar. Två år innan berättelsen börjar hände något konstigt, någonting som fick Rose och Lissa att fly från vampyrskolan och ge sig ut i människornas värld. Men skolan har lyckats spåra upp dem och snart är de tillbaka igen. Efter deras hemkomst börjar döda djur förfölja Lissa. Hon hittar en död räv på sängen, sedan en duva.. Vad det än var de flydde från förra gången så finns det kvar på skolan och den här gången kommer de inte kunna fly.

Historien var toppen, inga töntiga ritualer och gudar som i House of Night. Jag fastnade direkt för huvudkaraktären Rose. Det är inte hon som är utvald och speciell, utan det är Lissa. Rose är Damphir och hennes öde är att skydda Moroi från Strigoi. Hon är en krigare rättare sagt, och en tuff sådan. Redan i början var boken fylld av hemligheter som sakta avslöjades bit för bit, det gillade jag verkligen, det gjorde att historien blev grymt spännande. Sedan fanns de vanliga Highschool ingredienserna som kärlek, skvaller och elaka tjejbråk. Men det kombinerat med spänning, blod och magi blev en underbar blandning.

Det finns tre utgivna böcker i Vampire Academy serien på Svenska. På engelska har fem böcker givits ut och den sjätte släpps i december!

lördag 29 maj 2010

Ungdoms Dystopier



Dystopier, berättelser om ett skrämmande framtidssamhälle, har på senaste tiden varit ett populärt bloggämne bland de svenska bokbloggarna. Bland annat på grund av bokbloggen Lyrans Noblessers dystopi utmaning. Jag tycker det är en väldigt rolig genre att läsa så jag bestämde mig för att sätta ihop en liten lista på ungdomsdystopier, för en sådan har jag nämligen aldrig sett innan. Tyvärr blev inte listan så lång, ändå tycker jag att det kommit ut en hel del i genren den senaste tiden. Eftersom den inte är fulländad får ni gärna komma med tips och fylla på listan genom att kommentera!

Ungdomsdystopier på svenska:


Ungdomsdystopier på engelska:



Epitaph Road - David Patneaude, tips från Malin W

Unwind - Neal Shusterman, tips från Malin W

torsdag 27 maj 2010

Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn?


Jag har nu läst två av Bjørn Sortlands 3 utkomna böcker på Svenska, Alla har ett hungrigt hjärta och Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn? Jag känner nu i efterhand att Alla har ett hungrigt hjärta förtjänar mer beröm av mig än vad den fick av mig. Den är fortfarande inte fantastisk med den är väldigt fin.

Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn, är en kort och snabbbläddrad berättelse men så fin! Jag är fascinerad över hur Sortland kan skriva så lite och beröra så starkt. Samtidigt är det prosa, väl utvalda ord och ganska avskalat. Fina dialoger och en sorglig handling. Inga tårar släpptes men ledsen blev jag verkligen. En vacker bok jag inte kommer glömma i första taget.

Markus och Ingrid möts på en fest. Markus är 19 år och jobbar med bagagen på en flygplats. Ingrid saknar hår och är dödssjuk. Ändå är Markus som förtrollad av henne. Han ringer henne en gång, sedan en till... Och så är deras romans igång. Båda vet att hon ska dö, ändå blir deras kärlek bara allvarligare och allvarligare samtidigt som tiden allt för snabbt rinner ut.

onsdag 26 maj 2010

Muminquiz

På Barnens bokklubbs Mumintest blev mitt svar såhär:
Du är mest lik Snusmumriken. Snusmumriken är en snäll ensamvarg och äventyrare som ofta ger sig iväg på långa resor. Han tycker inte att man ska fästa sig vid materiella saker så han tittar på dem och bevarar dem i minnet istället. Snusmumriken är kompis med alla och väldigt omtyckt i Mumindalen. Han sitter helst på en bro och blickar ut över en sjö medan han spelar på sitt munspel. Han tycker om lugn och ro och tycker illa om skyltar med förbud.


Testa vem du är mest lik!

tisdag 25 maj 2010

True blood people!

True blood är det hetaste på vampyrfronen just nu här i Sverige. På SVT har säsong 2 gått under våren (sista avsnittet var förra veckan). Böckerna True Blood av Charlaine Harris, har nu i dagarna kommit ut i två olika format och omslag på månpocket. 
Sookie Stackhouse är tjejen som kan läsa andras tankar och som de flesta därför anser är knäpp. Hon jobbar som servitris på baren Merlotte's i en händelselös småstad där alla känner alla. Uttråkade Sookie drömmer om något spännande, något alldeles speciellt, hon drömmer om sin egen vampyr. Och en dag sitter han där i baren, Bill. Vampyrerna har som man säger, klivit ut ur kistorna och gjort sin existens offentlig. Japanerna har uppfunnit ett syntetiskt blod som gör att de kan få den näring de behöver för att överleva utan att suga från människorna. Nu finns de över allt, det finns de människor som förföljer dem och vill att de ska dricka av dem, vampyr groupies. Det finns de som vill döda dem, vampyr hatare, och ständig pågår debatter om deras rättigheter. 
Sookies och Bills relation har knappt tagit sin början förrän kvinnor hittas mördade runt omkring i den lilla staden. Vad de mördade kvinnorna har gemensamt är vampyrbett på kroppen. Sookie inser att vem mördaren än är så står hon förmodligen näst på tur. 
Cool, spännande och originell säger jag bara. Helt galet bra och en av de läckraste vampyrböckerna jag någonsin läst. Ibland får udda detaljer en hel berättelse att glöda, bara det här med syntetiskt blod till exempel! True blood är knäpp rakt igenom och det gör den så underbar. 

Men, en liten varning måste dock utfärdas: Om du läser en bok, kommer du definitivt vilja läsa flera. 



måndag 24 maj 2010

Jag vill läsa - Svarta vingar

"Den dag Liam följer efter kajan förändras hans liv för alltid. Nu börjar en tid när vänskap sätts på prov. En tid när gränsen mellan gott och ont suddas ut. En tid Liam aldrig kommer att glömma "
Jag vet inte mycket om den här boken. Ändå får jag känslan att jag kommer älska den. Avundas er som köpt den eller sett den i bokhandeln. Längtar ihjäl mig! 
Ni kan läsa mer om den här!

söndag 23 maj 2010

The Tales of beedle the bard

 
Alla har vi nog slagits av tanken: - kommer J.K. Rowling skriva fler böcker?
Jag är en av dem som inte tror det. Jag vill inte det. För hur ska hon någonsin kunna slå Harry Potter? Det låter i mina öron omöjligt. Men det är ändå J.K. Rowling vi snackar om, hon har gjort det en gång, kanske skulle hon kunna göra det igen? 

Efter att den sista Harry Potter boken släpptes har hon kommit med en rad böcker som hör till Harry Potter. Bland annat Quidditch through the ages, den tjocka boken om sporten Quidditch Harry läser. Fantastic beasts and where to find them, som är (om jag inte har fel) en av Hogwarts läroböcker i skötsel och vård av magiska djur. Några av er tycker det är tjatigt. Men jag tycker det är underbart att hon bygger på trollkarsvärlden och gör saker som bara finns i sagan verkliga. 

I sista boken ärver Harry, Ron och Hermione, tre saker av Dumbledore. Harry ärver den första gyllene kvicken han fångade. Ron, Dumbledores tändare (som kan fånga in ljuskällor och mörklägga hela gator) och Hermione orginalet av den kända sagoboken The tales of beedle the bard, skriven i runskrift. 
Varenda trollkarlsbarn har vuxit upp med berättelser ur den tjocka boken och sagorna motsvarar våra Rödluvan, Askungen, den fula ankungen, ja ni fattar! 
Nu har Rowling även skrivit en version av The tales of beedle the bard. Den består av små sagor av trollkarlar och häxor. Min favorit blev på direkten The Tale of the three brothers. Det är den berättelsen som har en stor betydelse för Harry Potter i hans sökande av Horrokruxerna. 

The Tale of the Three Brothers handlar om tre trollkarlsbröder som lurar döden. Döden ger dem då tre önskningar. Den ene brodern önskar sig en stav, mäktigare än alla andra stavar. Den andra önskar sig ett föremål som kan föra tillbaka sin älskade till livet. Den tredje, som inte litar på döden, önskar sig dödens osynlighets mantel (Harrys mantel). Sedan handlar berättelsen om hur döden lyckas fånga dem en efter en tack vare deras klantiga önskningar, förutom den tredje broden som alltid kan gömma sig från döden. 

Ja ni förstå vilken sorts sagor det är. Eftersom jag älskar sagor och Harry Potter mer än allt annat är The tales of beedle the bard en storfavorit hos mig. Efter varje kapitel har Dumbledore skrivit antekningar om berättelsen. En annan festlig detalj är att det står att det är Hermione Granger som översatt boken från runor. Där får vi dessutom en inblick i Hermiones framtid. För er sagoälskade Harry Potter tokar, läs The tales of beedle the bard. 

Öppna ditt hjärta!

Innan ni börjar läsa min recension. Stryk öppna ditt hjärta från chick lit facket ifall ni var på väg att lägga den där. Den passar inte in i Cabot facket heller för den delen. Det var det glittrande blåa havet och inte de rosa hjärtana som fick mig att smälta för den, jag är otroligt svag för blått glittrande hav. Boken visade sig innehålla både den friska somriga stämningen havet kan åstadkomma och kärlek, som de rosa hjärtana symboliserar mer än väl. 

Under hela 12 åriga Willas uppväxt har hon och hennes mamma flyttat runt mycket. Men i Cape Cod känner hon sig för första gången hemma. Hon älskar det stora blåa havet och hon har dessutom fått vänner. Att vara bröllopfixarens dotter är inte så roligt som man tror. Willas mamma har alltid uteslutit Willa från hennes arbete och vad som sker bakom bröllop ateljéns dörrar har Willa inte mycket vetskap om. Stella, Willas mamma, är känd för sina bröllop men Willa vet att de är långt ifrån perfekta. Cermonin kanske är fantastisk men dagen efter bröllopet brister bruden alltid i gråt. Willa är övertygad om att Stella planterar en bit av sin egen sorg i brudens bröllop och därför smyger Willa alltid in till brudklänningen kvällen före för att sy fast en lyckodetalj. Men när de flyttar till Cape Cod har Willa bestämt sig för att Stellas sorgedagar och rädsla för kärleken ska ta slut. I huset bredvid bor nämligen den stiliga poeten, hennes engelska lärare Sam, som Willa bestämt sig för ska bli hennes pappa.

Öppna ditt hjärta är en sockersöt bok om hur Willa försöker pussla ihop hennes mamma med sin engelska lärare. Jag fastnade väldigt mycket för huvudpersonen, Willa, som är en riktig bokslukare. I början av varje kapitel finns små citat från böcker. Det bästa med de små citaten är att de kommer från sådana böcker som 9-12 åringar som boken riktar sig till, kan läsa. Boken slutar dessutom med en lista på Willas favoritböcker som man får mycket bra boktips från. 

Jag nämnde förut att öppna ditt hjärta handlade mycket om kärlek. Dels finns den söta populära killen J.F.K. som får det att pirra i Willas mage varje gång han ler så att skrattgroparna visas. Sedan finns hennes mamma Stella, som sedan Willas far dog har hållit sitt hjärta stängt för andra män. Inte ens Willa kan komma förbi den höga muren. Detta sårar Willa som älskar sin mamma, men gör henne allt mer beslutsam att hitta den perfekta mannen. Sedan finns de fina personerna mr Tweed, Mama Sulamina och Willas mormor som lyser upp hela boken med underbar vänskap. Det är helt enkelt en toppenbok och jag är glad över att det kommer en fortsättning i Augusti, Amors pilar

lördag 22 maj 2010

Skuggvarelser är Magnus Nordin när han är som bäst

Daniel bor i ett litet samhälle på östra Gotland där alla känner alla. Det mest spännande samtalsämnet i den lilla byggden är ödehuset. Ödehuset som de också kallar för Ryssens hus har stått öde så länge de kan minnas och det ryktas om att det är hemsökt och det är ungdomarnas största sport att utmana varandra ifall de kan uthärda en hel natt i det gamla rucklet. Men det ingen hade väntat sig var att någon plötsligt skulle flytta in i ryssens hus. De nya människorna håller sig på sin kant och är allt annat än vanliga. De heter Dawelyn, Wegg och Kira. Ingen vet att de tre nyinflyttade i själva verket är varulvar. Daniel och Kira blir kära vid första ögonkastet, men Dawelyn och Wegg har ett annat öde planerat för Kira och deras romans gör dem förbannade. Lilla Nejde blir sig aldrig likt. Hur ska Kira och Daniels kärlek kunna vinna över två vredgade varulvar?

Något jag gillar med Magnus Nordin är att den ena boken inte är den andra lik. Det är alltid en ny spännande historia som skiljer sig från den andra. Skuggvarelser är Magnus Nordin när han är som bäst. Som vanligt lyckas han få till spänningen så att det riktigt kryper under huden. Hans övernaturliga böcker blir bara bättre och bättre. Jag var tidigare såld på hans 500 sidors tegelsten Djävulens märke men jag tycker skuggvarelser slår den lätt och jag hoppas verkligen att uppföljaren blodets röst blir minst lika lyckad.

I skuggvarelser finns de stora och gossiga vargarna som ofta äter människor och som vi kallar för varulvar. Ingen av er har väl kunnat missta sig på den stora vampyrtrenden som varit det senaste året. Vampyrer och varulvar ligger väldigt nära varandra och det känns som att varulvshistorier allt mer tar fördel av den stora trenden. Vilket bara är positivt, jag älskar varulvar och Twilight som man säger startade vampyrhysterin innehåller faktiskt både vampyrer och varulvar. Sedan är inte Magnus Nordin någon som skriver för att ett visst ämne är trendigt. Skuggvarelser skrev han faktiskt 2002, men den nya versionen kunde inte komma mer lägligt.

torsdag 20 maj 2010

Tillsammans tredje boken


Denna veckan har jag läst otroligt mycket. Tre manus och nästan fyra böcker på fyra dagar. Jag har inte velat blogga eftersom jag hela tiden velat läsa. Men nu är det varmt, solen skiner och jag och Elin sitter ute i gräset med datorn. Vi tänkte därför prova en annan sorts recension i form av en intervju. Elin intervjuar mig om Tillsammans tredje boken som äntligen kommit ut i pocket!

Varför köpte du boken?
Jag köpte boken för att jag läste de två andra böckerna och tyckte de var jätte bra. Trean kom ut för ett tag sedan men jag hade inte velat köpa den i inbundet format eftersom jag hade de två tidigare in pocket. Nu när den äntligen kom i pocket köpte jag den direkt.

Vad tycker du om omslaget?
Jag tycker omslaget är härligt. Det är mycket färger och glada miner. Personerna ser så glada ut, speciellt Theresa, som i berättelsen varit en väldigt sur person innan. Jag tycker det är fräckt att Denise bara hittat personerna på omslaget på gatan och frågat ifall de ville fotas till hennes bok.

Berätta lite om handlingen.
Alexander, Theresa och Jacob har fått chansen att åka på en resa till Frankrike. De kommer till ett sommarhus precis vid havet, första intrycket av huset var inte så bra men sedan fastnar de för dess charm. I Frankrike träffar Jacob en svensk tjej som heter Stina. Alexander och Theresa är tillsammans men får ingen ensamtid eftersom ingen annan än Jacob vet att de är tillsammans. Annars är allting underbart ända tills något fruktansvärt händer.

Vad tyckte du om boken?
Jag tyckte boken var jätte bra och man blir jätteglad av den. Hon har ett härligt språk som flyter på. Något som är mindre bra med den är att man inte får reda på vad som händer med Jacob i slutet. Jag tycker väldigt mycket om Jacob med det var mycket mer fokus på Alexander och Theresa hela boken igenom.

Tycker du att Denise Rudberg har fått ihop berättelsen?
Absolut det tycker jag. Ettan är självklart bäst men hon har lyckats bra med de två andra böckerna också. Ofta kan man bli besviken på fortsättningar. Nu fick man reda på redan innan första boken gavs ut att det skulle bli en trilogi, och för att ha sagt det redan så tidigt har hon lyckats väldigt bra med att hålla ihop berättelsen.

Jag hoppas inte ni missar hennes nya serie Baristas som kommer nu i Juni, jag läser den just nu och det är skitbra, jag är helt fast. Jag och Elin har funderat på att göra några videorecensioner och undrar ifall ni skulle tycka att det vore roligt.

onsdag 19 maj 2010

Så mycket viktiga ämnen!


Joyce Carol Oates ungdomsböcker är helt enkelt fantastiska. De är inte alls lika kända som hennes vuxenböcker men gud så bra de är! Nu har jag läst: vilda gröna ögon, stor i käften, efter kraschen tog jag mig samman bredde ut mina vingar och flög iväg och till sist snygg. Snygg handlade precis som stor i käften om hur rykten kan förstöra en människas liv. Men också de hemska följder som saknad civilkurage leder till.

Darren är killen med det fantastiska utseendet. Han är med i skolans simlag, en i innegänget och tjejerna flockar sig kring honom. När hans kompisar får sänkta betyg i engelska blir de sura på engelska läraren Mr Tracy. De börjar sprida rykten om att han är homosexuell och skickar anonyma brev till skolledningen. Mr Tracy tvingas sjukskriva sig medan utredningar görs och killar i skolan dras in och förhörs om läraren har gjort olovliga närmanden. Mitt i röran står Darren som vet sanningen om ryktena. Om han berättade sanningen skulle han hjälpa sin lärare men bli hatad av sina kompisar. Men samtidigt har Darren en hemlighet. En kväll skjutsade Mr Tracy honom hem från en träning och Darren kände att det var något konstigt med Mr Tracy,  att det fanns något han ville berätta för Darren.

Mr Tracy är mannen som under några veckor befinner sig i helvettet. Darren är den som ser på och låter det hända. Men ändå är han inblandad på alla sätt och vis. Polisens hemska förhörsmetoder, och hur skolan vägrar se sanningen tillsist gör mig arg och så uppgiven och Mr Tracys bönanden på mejl gör det desto mer obehagligare att läsa. Hur rykten spridersig som en löpeld och utvecklar sig till något så groteskt är upprörande, men ändå det vanligaste problemet jag kan finna i boken.
Snygg väcker mycket starka känslor helt enkelt, obehaglig, upprörande, arg och uppgiven. Ingen glad bok direkt men så viktig och tänkvärd.
Rykten cirkulerar hela tiden omkring oss. Rykten om kändisar, kompisar, kompisars kompisar, grannar och alla möjliga. Vissa rykten kan helt förstöra en människas liv. Hur startar de egentligen? Kanske är det en grupp elever som är missnöjda över betygen. Nu  när jag sitter och tänker på det måste jag ta reda på mer om ryktens källor och hur de egentligen uppstår. Intressantast är hur vi människor kan vara så kopiöst förtjusta i att skvallra och tala illa om människor. Varför vi måste veta allt om alla. Nu frångick jag ganska mycket från ämnet känner jag. Men ju mer jag tänker på rykten desto mer vill jag veta om dem. Snygg tar upp mycket viktiga ämnen och jag nämner bara några av dem. Civilkurage och fördomar mot homosexuella, lojalitet och svek... Så mycket, så stark!

tisdag 18 maj 2010

Praodag 2 + VIPP mingel

På vår andra praktikdag på Bonner Carlsen jobbade vi mycket med omslag. Vi fick se hur de arbetade med omslag i InDesign. Det var väldigt mycket att ta hänsyn till, men det verkade ändå väldigt roligt. På förlaget arbetar de för fullt med en gyllene bok serie som innehåller en rad böcker med orginalomslag. Bland annat askungen, dumbo och Alice i underlandet. Supersöta böcker som säkert kommer väcka mycket nostalgi bland de äldre. Jag kommer absolut ge bort någon av dem i present till någon så fort jag får chansen.

Efter lunch då vi skulle börja läsa ett manus började brandlarmet tjuta. Hela bonnier huset utrymdes på några minuter. När en brandbil kom körande förstod vi att det inte var någon brandövning. Sedan kom en andra brandbil med sirenerna på. De gick in i huset och några minuter efteråt kunde vi alla gå in igen. Falsklarm. Resten av dagen höll vi på att koka sönder ute på den stekheta balkongen där vi satt och läste. 

När arbetsdagen var slut åkte vi ut till gamla stan för att gå på VIPP mingel på palatset. Där träffade vi Moni Nilson (författare till Tzatziki, Malin+Rasmus...) som vi haft lite mejlkontakt med. Hon var verkligen supersnäll och trevlig! Jag fick ett recensionexemplar av hennes nya bok Selma och Gordon Sommar och hemliga härligheter som jag ska recensera både här och på palatsets hemsida. Vi träffade också Hanna som har bloggen Hannas boktips, en väldigt bra bokblogg jag gärna tipsar om! Är väldigt imponerad på hela palatset och deras bokgrupp BOKarna. Fantastiskt att de lyckats samla så många ungdomar och fått till så mycket roliga aktiviteter. Om det funnits ett stort kulturhus i Göteborg med bara barn och ungdomsaktiviteter hade jag hoppat högt av lycka. Tyvärr har varit svårt att hitta ungdomar med läsintresse hemma i Göteborg. Men om du bor i Göteborgstrakten och tycker om att läsa så kontakta oss så att vi vet, om jag och Klara någon gång kanske ordnar en bokträff eller något liknande som ni kanske vill vara med på. 


måndag 17 maj 2010

Dagens köp

Klara: 


Elin:

Praodag 1

Vår första prao dag på Bonnier Carlsen började med en liten rundvandring i Bonnier huset. Därefter fick vi läsa ett manus, en ny bok av Neil Gaiman och skissa på texten till baksidan. Det var en väldigt bra bok, men som kanske mer riktar sig för barn (9-11). Den handlade om vikingen Odd som lärde känna Tor, Oden och Loke i djurskepnad. De fyra skulle sedan tillsammans bekämpa jättarna som intagit Asgård. Som jag sa, väldigt spännande, det kommer en recension på den om ett tag.

Senare på dagen fick vi veta lite vad en redaktör arbetade med. Hur de arbetar med redigeringen av texter, kontakten med författaren och översättaren, hur de måste tänka när de redigerar osv. De tre sätten manus kommer in på, först spontanmanus som folk skickar in med posten. Sedan utländska böcker agenter skickar till förlagen och till sist böcker förlaget "beställer". När de känner att de borde ge ut en bok om t ex traktorer och så letar de upp författare och illustratörer som skulle kunna tänka sig att göra en sådan bok. Vi fick också veta vad ett förlag letar efter när de läser ett manus. Det ska vara ett bra språk, en drivkraft eller något som får en att vilja fortsätta läsa, ifall andra skulle kunna tänka sig att läsa boken och en hel del annat.

Det skulle ta för lång tid att skriva allt vi lärt oss idag, jag tror inte ens att jag kan räkna upp det själv, därför skriver jag bara en bit av det som kanske ni också är intresserade av. Vi fick även låna Magnus Nordins skuggvarelser och Sonya Sones det mina vänner inte vet som vi tänkt läsa nu under veckan och sedan recensera. Nog med bloggande i dag, nu ska vi ut och läsa i solen!

söndag 16 maj 2010

En lång bussresa



Idag har vi åkt buss hela dagen. Vi har fått mycket tid till att läsa eftersom bussresan tog 6 timmar. Elin har läst Joyce Carol Oates ungdomsbok Snygg och Klara har läst Rohald Dalhs bok Boy på engelska. Vi såg dessutom det sista avsnittet (nr22) av vampire diaries säsong ett. Ett avsnitt som var så spännande att vi båda fick hålla för munnen för att inte skrika högt. Värst av allt var att det slutade när det var som mest spännande. Andra säsongen har som vi vet inte ens haft premiär i USA, åh vad vi längtar tills den kommer!

I morgon börjar vår praktik på Bonnier Carlsen. Denna veckan kommer vi främst skriva om vad vi gör där och här i Stockholm, det blir alltså inte så mycket recensioner. Men jag tror att ni är lika nyfikna som oss över hur det går till på ett förlag.

Kramar Elin och Klara

fredag 14 maj 2010

Jag ser mig själv i en stulen spegel

För ett tag sedan skrev Klara en recension om en sång till en fjäril som hon hade läst i skolan. Hon tyckte väldigt mycket om den och när vi träffades precis efter att hon läst ut den började hon berätta om bokens handling för mig. Ni har nog alla upplevt  den här känslan att man måste prata om en bok med någon, annars spricker man, och det var lite så hon kände. Hennes mun gick i ett, Klara kan verkligen prata om böcker. När jag efter ett tag fått höra om alla bokens karaktärer och handlingen i detalj från början till slut började hon analysera den och berätta vad hon tyckte och då kunde även jag vara med på ett litet hörn eftersom jag fått handlingen berättad för mig. Det var väldigt intressant att höra, men jag hade ingen vidare lust att läsa den efteråt.

Istället lånade jag en annan bok av författaren Maria Küchen. Jag ser mig själv i en stulen spegel heter den. Eftersom en sång till en fjäril verkade vara en otroligt stark och bra ungdomsbok var jag inte lite nyfiken på den här. Efter några sidor gick det upp för mig att jag ser mig själv i en stulen spegel är en fristående fortsättning. Om jag hade läst på bokens baksida lite tydligare hade jag förstått det redan från början, men i det här fallet tog jag bara boken och lade ner den i lånakassen utan att läsa om handlingen, författarens namn räckte gott och väl.

Jag ser mig själv i en stulen spegel handlar inte precis som den förra om en hel klass. Utan den har mest fokus på tjejen Riina som jag förstått var en av de som retade Madeleine i förra boken. Hon flyttar till Stockholm för att börja på ett musikgymnasium. I skolan finns Alfons Åberg, Camera Clara och Sofie. Riina får många nya vänner men något känns fortfarande inte rätt. Riina undrar över hennes döda mamma, hur hon dog. Hon undrar vilka av hennes nya vänner som är sanna och falska. Hon undrar vem hon är, att hon inte hittat sig själv i storstaden som hon trodde, men inte heller hemma i Ingenstans. Hur ska hon hitta sig själv?

Man måste inte ha läst en sång till en fjäril för att förstå jag ser mig själv i en stulen spegel. Jag tyckte väldigt mycket om denna men jag får känslan att en sång till en fjäril är bättre. Denna handlar mer om att kunna gå vidare i livet efter en stor förlust. Ganska psykologisk precis som det står på baksidan. Samtidigt finns där vänskap, en stor kärlek och vanliga problem. Det är lätt att känna igen sig i vissa moment, det är också lätt att kunna ta del av bokens händelser och reflektera över dem medan man läser. En mycket fin bok!

torsdag 13 maj 2010

Sarah Dessen på svenska

Några av er har velat att vi ska lägga ut sommarläsnings tips. Men det känns lite för tidigt ännu. Utanför fönstret regnar det fortfarande och sommaren har aldrig känts så avlägsen. Men i juni kommer den, listan.
Men så länge, för er som verkligen längtar efter sommarböcker, kan jag komma med ett litet tips. 
I Juni kommer Sarah Dessens första bok ut på Svenska. Under den senaste tiden har jag blivit väldigt förtjust i Sarah Dessens böcker och jag har bloggat om till exempel hennes bok dreamland. Men tanke på hur bra dom är, är jag förvånad över att de inte översatts tidigare. Men nu kommer den första, precis lagom till sommaren. Det är en av hennes senaste böcker a long for the ride om översatts till mycket mer än så. Soligt omslag, handlar om sommaren och utspelar sig i en kuststad. Kan det bli mer sommrigt än så? 
Dessen, S - Mycket mer än så - 29674798
"Auden har jämt varit den perfekta dottern, den ansvarsfulla systern, den duktiga eleven. Hon är en tjej som man kan lita på. Men Auden har känt sig instängd av alla krav, hon har inte haft något socialt liv och hon har inte sovit en hel natt på flera år.

När hon blir erbjuden att spendera sommaren innan hon ska börja på college, hos pappan och hans nya familj i en liten stad vid kusten, tar hon tillfället i akt. Hon får ett sommarjobb i sin bonusmammas klädbutik och plötsligt händer någonting med Auden. Hon får lära sig allt om det sociala spelet, om hur tjejer pratar och beter sig, om tjejers vänskap och om deras kärleksbekymmer. Så möter hon Eli, en ensamvarg som också har svårt för att sova om nätterna, och som Auden snabbt kommer nära. Tillsammans ger de sig ut på ett uppdrag: Auden för att göra allt det där hon aldrig har gjort, Eli för att lära sig att leva med de skuldkänslor han bär på sedan han var med om en nära väns död. Det blir sommaren när allt förändras. "


tisdag 11 maj 2010

Mister Pip!

Jag hade hört att att tro på mister Pip skulle vara så fantastisk. Handligen tyckte jag var väldigt fin. Matilda och hennes klasskamrater blir förtrollade av lysande utsikter när mr Watts läser högt för dem. De drömmer sig bort till ett England och glömmer helt bort kriget och oroligheterna som härjar på ön. Men det fanns bara ett stort problem när jag läste boken. Jag kände mig inte närvarande.

När hemska saker hände, när jag visste att nu borde jag gripas med, kanske gråta, kände mig mer förvånad. Sedan övergick min förvåning till att jag tyckte det var hemskt, men jag berördes inte. Detta är väldigt synd tycker jag och jag vet inte om det beror på mig eller boken. Antagligen beror det på mig. Alla människor reagerar olika på en bok och den här boken tog inte tag i mig, tyvärr.

Däremot har jag blivit väldigt sugen på att läsa Charles Dickens bok lysande utsikter. Jag har inte varit nyfiken på att läsa en Charles Dickens innan. Men det känns konstigt att jag känner till alla karaktärer, vad som händer, plus andra bokfigurers åsikter om händelser, utan att själv ha läst den. Det är inte bara i att tro på mister Pip som jag har läst om lysande utsikter. Utan den har förekommit i väldigt många böcker jag läst, och då är det svårt att inte bli nyfiken tillslut.

måndag 10 maj 2010

Hihihi

Idag har jag köpt: 

Och vunnit från paperbacklover:
Vilken underbar dag! 

söndag 9 maj 2010

Det är så logiskt alla fattar utom du

Precis som alla bloggar och recensioner jag läst om det är så logiskt alla fattar utom du har jag bara positiv kritik att komma med. När man läser folks sammanfattningar av handlingen känns den ganska givande, två bästa kompisar och den ene killen blir kär i den andre tjejen. Men när jag öppnar boken förstår jag att det inte riktigt stämmer.

Johan är jätte kär i sin bästa vän Ester. Han försöker hålla tyst om det och hoppas att det ska gå över. Samtidigt springer Ester omkring och förälskar sig i rockmusiker medan Johan plågsamt ser på. Ester är en lättsam glad och sprallig typ. Johan är tystare, hans föräldrar håller dessutom på att skiljas. Innan har de kunnat vara bästa vänner utan att något kommit emellan dem. Men snart händer saker som gör att allting vänds upp och ner.

Det som gjorde den vanliga handlingen så härlig var sättet boken var skriven på. Språket var både glatt och påhittigt. Roliga uttryck dök upp lite överallt. Det gjorde boken både rolig, spännande men också berörande i sina stunder. Randiga tröjor, converse, guitar hero och böcker som innan jag dör och den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Denna boken kommer absolut påminna mig om 00talets slut och 10talets början i framtiden.

lördag 8 maj 2010

libros de la biblioteca

Idag har jag haft fullt upp med att möblera och göra om mitt rum. Jag lyckades bland annat få in en till (liten) bokhylla där jag ställer alla mina olästa böcker. Min hög med olästa böcker är inte så katastrofalt hög som den var i julas men den är ännu inte liten. Förut hade jag alla mina olästa böcker på fönsterbrädan. Jag älskade det och det såg väldigt mysigt ut. Men tillslut kunde jag knappt se ut genom fönstret, så det var nog inte en så bra idé ändå.

Jag passade även på att besöka biblioteket. Lite facklitteratur till skolarbeten men även en hel del skönlitteratur lyckades jag låna. När jag står på biblioteket glömmer jag helt bort varför jag ofta aktar mig för att gå dit. Tusentals spännande titlar är riktade mot mig och jag vill finkamma hela stället, så tillslut blev det elva lån. Inte för än jag kommer hem börjar jag fundera på hur jag ska hinna läsa allt på en vecka. Men på något sätt ska jag lyckas.

Bristen på recensioner denna veckan har berott på att jag och Klara har haft mycket i skolan. Det är veckan innan vår praktik och alla lärare sätter med glädje sina prov och inlämningar där. Som tur är får vi bara ha två prov i veckan men det har gjort att vi har ännu mer prov efter prao. Jippie. Vissa lärare är så fula att de döper om sina prov till ett stort läxförhör vilket jag tycker är riktigt oschyst av dem.

 Den kommande veckan ska jag och Klara praktisera på olika ställen men vecka 20 bär det av till huvudstaden. Då ska vi nämligen praoa på Bonnier Carlsen i en vecka vilket ska bli otroligt spännande och roligt. Vi hoppas även på att få in andra bokrelaterade aktiviteter den veckan. Och vi ska blogga om allt! För att kompensera den dåliga uppdateringen det senaste ska jag blogga riktigt mycket denna veckan. I morgon kommer min recension på Lisa Bjärbos debutroman det är så logiskt alla fattar utom du. Håll utkik!

torsdag 6 maj 2010

The last song

Som ni säkert förstått så är jag och Klara väldigt förtjusta i Nicholas Sparks filmer. A walk to remember, the notebook, Dear John, tre stora kärleksfilm tips från oss. Böckerna däremot är jag inte lika förtjust i. Varken dagboken eller undrens tid (a walk to remember) imponerade på mig. Men Klara blev helt frälst i Dear John.

Imorgon har en ny Nicholas Sparks historia biopremiär, The last song. Jag tror inte att the last song kommer ha samma klass som de tidigare filmerna. Huvudrollsinnehavaren är nämligen Miley Cyrus. Miljontals småflickor världen över avgudar Miley Cyrus och det gör även många ungdomar. Men själv är jag inte mycket för disney-kändisar. För mig har Miley Cyrus en stor mussepiggliknande disneystämpen på sig och den kommer nog sitta fast ett bra tag. Hela filmen känns dessutom överdrivet disney söt.

Ganska besviken blev jag. Jag kan inte se Miley Cyrus i ett seriöst sammanhang utan att föreställa mig att hon har Hannah Montana peruken och de glitrande paljetkoftorna på sig. Det funkar bara inte.

onsdag 5 maj 2010

Ännu en vampyrroman att sluka!

Amanda lever i en knasig familj med häxor, medier och vampyrjägare. Själv drömmer  hon om ett normalt och lugnt liv helt utan övernaturliga galenskaper. Men en kväll när hon ska rasta sin systers hund råkar hon ut för en attack som är riktad mot hennes syster. När hon vaknar upp är hon fast kedjad tillsammans med mannen Kyrian som visar sig vara en odödlig vampyrjägare. De blir snabbt kära i varandra. Men deras fiende Desiderius, mannen som till fångatog dem, är mäktigare och farligare än vad vampyrer och daimoner brukar vara. Snart är de jagade och om de inte hittar ett sätt att förgöra Desiderius kommer de båda att dö.

Nattens begär handlar nästan bara om Amanda och Kyrian, det är inte mycket fokus på Desiderius och livsfaran de befinner sig i. I början var det lite tråkigt tyckte jag men mot slutet hände det lite mer och boken blev riktigt spännande. Jag brukar alltid använda ordet underhållande när jag recenserar vampyrböcker och nattens begär är inget undantag. Det är därför inga problem att ta sig igenom den, inga sega bitar, bara flyt.

Jag har svårt för böcker där grekiska gudar springer omkring på jorden, det känns extremt overkligt. Inblandningen av grekiska gudar var ett stort minus. Däremot tyckte jag om att det inte var det vanliga manuset om en människoflicka som blir kär i en vampyrkille. Amanda har gömt sina egna krafter inom sig och försöker vara normal. Kyrian är en Svart jägare, utstött och själlös.

Det är lite tråkigt av mig att hänga upp på allt dåligt i boken när jag i verkligheten tyckte jätte mycket om den. Jag har mer minus men jag struntar helt enkelt i att ta upp dem så att ni inte får en fel bild av boken. Ibland är det otroligt tröttsamt att över analysera saker.
Läs och fångas istället!

måndag 3 maj 2010

Dagens KÖP!

Äntligen har min Alaska bok kommit! Passade på att beställa den samtidigt som min bror beställde en programmeringsbok. Den dröjde så länge att jag var nära på att köpa pocket versionen i affären eftersom jag nästan glömt bort att jag beställt den. Men nu är den min!
Tänker spendera resten av min sjuka eftermiddag till att läsa mina favorit delar.

lördag 1 maj 2010

M A J

Nick och Norahs oändliga spellista var helt klart en av de bästa böckerna jag läste 2009. Därför kan vi hoppas på att författarnas andra samarbete kommer bli minst lika lyckat. Naomi och Elys kyssförbuds lista.

Naomi och Ely är bästa vänner. Naomi älskar (och är förälskad i). Ely, och Ely älskar Naomi (men föredrar killar). För att ingen ska komma i vägen för deras vänskap skapar de en kyssförbudslista över personer som ingen av dem får kyssa. Och det fungerar bra - till Bruce, Naomis pojkvän, som är så tråkig att det inte finns anledning att sätta honom på listan, väl?

Bokutgivningen i maj är väldigt fattig, i alla fall på ungdomsfronten. Jag tror alla längtar till sommaren nu. Själv kan jag inte låta bli att längta med tanke på alla bra böcker som kommer ut och all ledig tid det finns att läsa på. I Juni kommer det en massa bra böcker (bland annat svart ängel, fjärde delen i house of night serien.) Men tills dess läser jag gärna Naomi och Elys, jag har trots allt längtat efter den sedan i vintras.