söndag 23 maj 2010

Öppna ditt hjärta!

Innan ni börjar läsa min recension. Stryk öppna ditt hjärta från chick lit facket ifall ni var på väg att lägga den där. Den passar inte in i Cabot facket heller för den delen. Det var det glittrande blåa havet och inte de rosa hjärtana som fick mig att smälta för den, jag är otroligt svag för blått glittrande hav. Boken visade sig innehålla både den friska somriga stämningen havet kan åstadkomma och kärlek, som de rosa hjärtana symboliserar mer än väl. 

Under hela 12 åriga Willas uppväxt har hon och hennes mamma flyttat runt mycket. Men i Cape Cod känner hon sig för första gången hemma. Hon älskar det stora blåa havet och hon har dessutom fått vänner. Att vara bröllopfixarens dotter är inte så roligt som man tror. Willas mamma har alltid uteslutit Willa från hennes arbete och vad som sker bakom bröllop ateljéns dörrar har Willa inte mycket vetskap om. Stella, Willas mamma, är känd för sina bröllop men Willa vet att de är långt ifrån perfekta. Cermonin kanske är fantastisk men dagen efter bröllopet brister bruden alltid i gråt. Willa är övertygad om att Stella planterar en bit av sin egen sorg i brudens bröllop och därför smyger Willa alltid in till brudklänningen kvällen före för att sy fast en lyckodetalj. Men när de flyttar till Cape Cod har Willa bestämt sig för att Stellas sorgedagar och rädsla för kärleken ska ta slut. I huset bredvid bor nämligen den stiliga poeten, hennes engelska lärare Sam, som Willa bestämt sig för ska bli hennes pappa.

Öppna ditt hjärta är en sockersöt bok om hur Willa försöker pussla ihop hennes mamma med sin engelska lärare. Jag fastnade väldigt mycket för huvudpersonen, Willa, som är en riktig bokslukare. I början av varje kapitel finns små citat från böcker. Det bästa med de små citaten är att de kommer från sådana böcker som 9-12 åringar som boken riktar sig till, kan läsa. Boken slutar dessutom med en lista på Willas favoritböcker som man får mycket bra boktips från. 

Jag nämnde förut att öppna ditt hjärta handlade mycket om kärlek. Dels finns den söta populära killen J.F.K. som får det att pirra i Willas mage varje gång han ler så att skrattgroparna visas. Sedan finns hennes mamma Stella, som sedan Willas far dog har hållit sitt hjärta stängt för andra män. Inte ens Willa kan komma förbi den höga muren. Detta sårar Willa som älskar sin mamma, men gör henne allt mer beslutsam att hitta den perfekta mannen. Sedan finns de fina personerna mr Tweed, Mama Sulamina och Willas mormor som lyser upp hela boken med underbar vänskap. Det är helt enkelt en toppenbok och jag är glad över att det kommer en fortsättning i Augusti, Amors pilar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar