söndag 21 oktober 2012

Oktobernovellen!

Från och med idag kommer vi en gång i månaden uppmärksamma varsin novell som vi läst. Noveller recenseras sällan på grund av den korta historien, men ofta glömmer man att noveller  kan förmedla lika stora känslor som långa romaner. Här kommer oktobers två noveller!


Elin har läst: Tio stationer av Jenny Valentine
Detta är en kort berättelse om Lucas och hans syster Mary som ska ta ut deras lillebror och virrige farfar på en utflykt i London. Men inget blir som de tänkt sig och under de tio stationerna i tunnelbanan hinner mycket hända. Tydligen handlar Tio stationer om samma personer som i Hitta Violet Park, en av Jenny Valentines kändaste böcker. Tio stationer var en mysig berättelse, väldigt enkel och skulle passa yngre åldrar. Jag hade nog väntat mig mer dramatik och boken kunde kännas lite väl snäll. Men om du är på rätt humör är det en perfekt berättelse att mysa en stund i soffan med.


Hanna har läst: De blå skorna av Linda Olsson
Denna lilla novell i smidigt fickformat från Novellix handlar om det vuxna barnet (framgår inte först om det är en han eller hon) vars pappa dör och lämnar efter sig en lägenhet i Paris. I lägenheten finns ett par blå skor som ställts fram. Han/hon förstår inte varför dessa blå damskor i storlek 36 lämnats kvar och vad som ska göra med dem. För att förstå sin pappas meddelande börjar ett sökande i trakterna där pappan levt sin sista tid. De blå skorna är en väldigt fin novell som berättas med ett levande och vackert språk. Slutet sticker ut och ger novellen en intressant vändning.

1 kommentar:

  1. Spännande. Jag är så ovan att läsa noveller, men det är kul! :)

    SvaraRadera