tisdag 16 oktober 2012

"Gamla" böcker får inte glömmas bort

Det stora nyhetsfokuset på bokbloggar gör att lite äldre böcker lätt glöms bort och att många därför missar fantastiska berättelser. Här är fyra böcker jag läst under de senaste åren som jag verkligen kan rekommendera:

Ingen hör hemma här mer än du - Miranda July

"En kvinna vaknar om natten av att någon långsamt går uppför trappan till hennes lägenhet. Dana börjar en sykurs för att få lära känna sin chefs fru. "Maria" undervisar en grupp pensionärer i simning i sitt vardagsrum. En jordbävningsexpert planerar hur hon ska förföra prins William ... "

Vissa noveller är korta, andra långa. Vissa noveller är poetiskt skrivna, andra mer vardagligt. Vissa noveller är realistiska, andra overkliga. Vissa noveller handlar om kärlek, andra om att leva livet. Men en sak har alla noveller gemensamt, de är annorlunda och lämnar frågor. Miranda July har lyckats med den här knorren på slutet som en novell ska ha. Och det är den som gör att jag fortsätter att fundera över novellen när den är slut.

Kolka - Bengt Ohlsson
Handlar om en sjuttonårig tjej som tvingas lämna sitt liv i Lettland eftersom hennes pappa gifter sig med en brittisk kvinna. Det nya livet är svårt att anpassa sig till: den nya familjen, det nya språket, det nya landet och den nya livsstilen. För att fly sin ångest så hänger hon på olika internetcommunities bland andra människor som inte heller vet vad de ska ta vägen och som på olika sätt är missnöjda med sina liv.

Kolka är första boken jag har läst av Bengt Ohlsson och jag minns att jag gillade den mycket. Den var lätt att läsa, med flytande, levande och bra språk. Den var spännande och tog oväntade vändningar hela tiden.Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld

Maja går första året på ett gymnasium med konstinriktning och under en skulpturlektion råkar hon såga av sig halva tummen med en elektrisk såg. Alla tror att hon gör det med flit, men bara för att man klär sig i svart och har en alternativ stil betyder ju inte det att man är deprimerad och vill skada sig själv. Händelsen under skulpturlektionen blir ett startskott på många dagar fyllda av mer otur.

Denna bok är så otroligt bra berättad. Det är inte överdrivna beskrivningar av människor och platser, vilket gör att man kan bygga upp sina egna bilder i huvudet. Språket är så fysiskt och närvarande. När Maja sågar av sig tummen beskrivs det bara i några få ord men man får ont i hela kroppen och Majas svimfärdighet smittar av sig.

Nybörjarguide till livet eller kaosteori - Lia Hills
"Ingen har förberett Will på hur man förväntas bete sig när ens förälder plötsligt dör i en bilolycka. Därför är det ingen överraskning att han blir handlöst förälskad i Taryn på sin mammas begravning. Will söker desperat efter någon mening med sin mammas död. En gammal kamera och filosofihyllan på biblioteket blir hans tillflykt. Men de svar han finner hotar snart allt som är viktigt i Wills liv."

Denna bok är en fantastisk historia om allt från sorgen efter en död föräldrer, till livsfrågor och kärleksbekymmer. Om det är något jag minns tydligt så är det språket: poetiskt och vackert.
 

2 kommentarer:

  1. Nybörjarguide till livet eller kaosteori blev jag väldigt sugen på att läsa!

    Bra att du tar upp "gamla" böcker det blir ju mest nya böcker annars!

    SvaraRadera
  2. Den första gillade jag INTE, men Jenny Jägerfeldts gillade jag mycket :)

    SvaraRadera