måndag 10 januari 2011

En svensk ungdomsfavorit?

För några dagar sedan fick jag en fråga från Bookwitch om vilken jag tyckte var den allra bästa svenska ungdomsboken. Till min förvåning visade det sig vara en mycket svårare fråga att svara på än vad jag trodde. Den bästa ungdomsboken av svensk författare, hur svårt kan det vara? Svårt. Jag funderade lite på Johanna Thydells bok "I taket lyser stjärnorna" eller Peter Pohls "Jag saknar dig jag saknar dig." Även "Här ligger jag och blöder"fanns med i mina tankar.

Men nu frågar jag er vilken är er favorit bland de svenska ungdomsböckerna?

11 kommentarer:

 1. Jag vill inte härmas eller något sånt, men det är självkalrt I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell! KRAM

  SvaraRadera
 2. Jag brukar tyvärr inte fastna så mycket för ungdomsböcker skrivna av svenskar. De brukar bli lite för seriösa för mig. Men Natthimmel av Sofia Nordin tycker jag är helt underbar! Likaså Zip av Elvira Birgitta Holm :)

  SvaraRadera
 3. Ja Natthimmel är jätte fin. Zip har jag däremot inte läst :)

  SvaraRadera
 4. Den absolut bästa boken är Natthimmel av Sofia Nordin men bästa serien är Tillsammans av Denise Rudberg :)

  SvaraRadera
 5. De finns jätte många bra svenska författar: Katarina von Bredow - Hon är ju väldigt produktiv kommer ut med nya böcker hela tiden. Den bästa hon har ska skrivit är utan tvivel: Hur kär får man bli!
  Katarina är oerhört bra med känslor.
  Sedan har vi ju Johanna Tydell - som också är en av mina favorit för författare läste ut "I taket lyser stjärnorna" på en dag. Hennes bok "Det fattas en tärning" är inte lika bra, men det är en fin berättelse. Ska snart ge mig in på hennes nya. Annika Thor - hennes serie "En ö i havet" om Steffie och Nellie flykting barn från Österrike under andra världs kriget. Sedan har vi "Sandor/Ida" av Sandra Kardefors, helt sjukt bra ungdomsbok.
  Sist men inte minst Emma hamberg som skrivit "Linas kvällsbok 1&2". Kan inte bestämma vilken jag tycker är bäst. Tycker om dem av olika anledningar.. :D

  SvaraRadera
 6. Hörni, kan ni inte enas om en bok? Jag lutar år Thydell eller den nyare Här ligger jag och blöder. Kan man läsa den om man inte är alltför förtjust i blod?

  SvaraRadera
 7. Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe är den bok som först dyker upp i mitt huvud. Jag älskar den boken.

  SvaraRadera
 8. Om Moni Nilssons böcker om Semlan räknas till ungdomsböcker (vilket de kanske lite, lite gör) så är det helt klart dem! Älskade dem från första stund. Annars kanske Flickan som uppfann livet av Johanna Nilsson. Andra som kvalar in är på senare år "Jag finns" av Maja-Maria Henriksson och Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell. usch, det här hade jag inte alls tänkt igenom tillräckligt märker jag... Gud, vilken svår fråga!

  SvaraRadera
 9. jag saknar dej, helt klart!

  /jana

  SvaraRadera
 10. Expert på att rodna - Katarina von Bredow
  Hur kär får man bli? - Katarina von Bredow

  Dom 2 bästa ungdomsböckerna enligt mej! :)

  /En 14årig tjej

  SvaraRadera
 11. Jag har Peter Pohls "Jag saknar dig, jag saknar dig" som favorit bland både ungdoms- och vuxenböcker. Språket, historien, känslan... allt är så perfekt som det kan bli.

  SvaraRadera