söndag 16 september 2012

Nya YA-trenden - Sjöjungfrur?

Ungdomslitteratur har verkligen en tendens att gå i tydliga trender. Ni minns säkert när allt plötsligt handlade om vampyrer efter Twilight succén? Och hur det sedan började handla om varulvar och sedan änglar och hur utgivningen nu är otroligt fokuserad på framtiden/dystopier. Bara i sommar har jag läst över fem stycken nyutgivna böcker om hemska framtider. YA-bloggar spekulerar nu kring den nya trenden och många är överens om att det kommer bli mermaids -sjöjungfrur. Bara under 2012 har det kommit 17 böcker om sjöjungfrur i USA. De handlar om både onda och goda sjöjungfrur och böckerna utspelar sig i havet över hela världen där de kämpar för sin överlevnad, för sin kärlek, eller bara lever helt normala liv.

Frågan är om den typen av ungdomslitteratur har lika lätt att slå i Sverige som i USA och om svenska förlag kommer välja att översätta dessa böcker. På något sätt känns det inte som om vi har samma relation till den typen av undervattensvarelser. Det enda jag tänker på är Disney's "Lilla sjöjungfrun" och sedan tar det stopp, jag har verkligen svårt att komma på böcker inom temat. Eller vad tror ni, kommer detta bli nästa trend i ungdomslitteraturen även i Sverige?


15 kommentarer:

 1. Det finns ju sjöjungfrur i den nya Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.. :)

  SvaraRadera
 2. Ja hoppas det, sjöjungfruar skulle vara häftigt att läsa om, annars får man ju ta och läsa dessa böcker på engelska...

  SvaraRadera
 3. Glöm inte orginalet "Den lilla sjöjungfrun" av HC Andersson. En riktigt sorglig (kärleks)historia.

  SvaraRadera
 4. Låter riktigt coolt ju! En bok som utspelar sig under vattnet. Men har lite svårt att föreställa mig en helt seriös handling, det kan ju lätt bli väldigt cheesy.

  SvaraRadera
 5. JAg hoppas verkligen att det gör det. Just på grund av avsaknaden av sjöjungfrur(förutom "lilla sjöjungfrun", "pirates of caribbean", "peter pan" osv) så skulle jag vilja att det kom lite mermaids hit. Skulle vara väldigt intressant och kul att läsa om :)

  SvaraRadera
 6. oj, det har jag inte tänkt på. men så sant, så sant! :)

  SvaraRadera
 7. Det skulle vara kul med NÅGRA sjöjungfru böcker men inte jätte många, för då blir det väldigt långtråkigt att läsa det.

  SvaraRadera
 8. Hoppas det kommer till Sverige!
  Tycker de filmer/serier jag sett med sjöjungrfur har vart jätteintresanta men det finns ju som du säger inte så mycket sånt i Sverige så jag tycker det vore himla kul om det kom BÖCKER om sjöjungfrur :)

  SvaraRadera
 9. Tror nog att enstaka sjöjungfru-böcker skulle kunna lyckas i Sverige, men jag har svårt att tro att det blir en trend. Känns inte som en miljö man kan utveckla på så många olika och varierade sätt.
  Men hur som helst så är jag nyfiken på själva sjöjungfru-idén, så ska helt klart prova en bok om det!

  SvaraRadera
 10. Hoppas verkligen att förlagen kommer översätta några, tycker att sjöjunfru böcker verkar jättespännande, har alltid velat läsa en sådan bok men har tyvärr inte hittat någon bra på svenska :/

  SvaraRadera
 11. Denna passar verkligen i tiden då alltså:
  http://sagoliktbokforlag.se/En%20sjojungfrus%20tarar.html
  Hela serien är underbar!!!

  /Emi

  SvaraRadera
 12. Helen Dunmores triologi som inleds med Ingo finns översatt till svenska sen några år tillbaka. Kanske är det hon som skapat mermaids-trenden?

  SvaraRadera
 13. "Sea Change" av Aimee Friedman är riktigt bra. :)

  SvaraRadera
 14. Jag läste en bok om sjöjungfrur för några år sen och kommer ihåg att jag älskade den! Den heter "Ingo" och är skriven av Helen Dunmore. Hoppas verkligen att trenden fortsätter uppåt!

  SvaraRadera