söndag 10 februari 2013

Månadens gästbloggare:

Namn: Gabriella Poopuu
Ålder:19 år
Bor: I Norge tillsammans med sin fästman
Arbetar som: Butiksarbetare på Skogstad.
Intressen: Skriva på sin fantasyroman och en massa noveller.
Bloggar: Bokbloggar på ponkissons.blogg.se och vardagsbloggar på misspoopuu.se!

Hej Tonårsbokens alla läsare!
Hoppas allt är finfint med er och att ni känner er sugna på att läsa mitt inlägg ;) Jag funderade länge på vad jag skulle skriva. Skulle jag skriva en novell, ett boktips, skrivtips eller kanske en recension… Efter mycket om och men beslutade jag mig för att lägga upp ett inlägg som blev ganska populärt när jag publicerade det på min egen blogg, nämligen 10 tips på hur man skriver en bok. Egentligen kanske jag inte kan ge er dessa tips ännu då min bok inte är helt färdigställd men första utkastet var klart för cirka ett år sedan och snart är all korrekturläsning klar så ni får de här tipsen ändå! Självklart är allt sånt här individuellt och alla säger olika men jag hoppas ändå att ni tycker att de är användbara :)

1. Ta reda på vad som ger DIG inspiration!Det här är troligen mitt bästa och mest betydande tips. Utan inspiration kommer du ingen vart så ta reda på vad som ger dig inspiration och utsätt dig för det så mycket som det bara går. Kanske är det när du åker buss, när du sitter på ett café, på köpcentret osv. Jag själv får exempelvis mycket inspiration när jag egentligen inte vill ha det som på jobbet eller på träningen. Den kommer ofta olägligt, haha.

2. Ha alltid papper och penna nära till hands!Ha alltid ett block med penna i väskan, i bilen, vid sängen. Överallt. Eller anteckningsblock i mobilen. Man vet aldrig när inspirationen kommer, åtminstone om man är som mig. Fast en del kan ju dock plocka fram inspirationen hur lätt som helst, när de vill, något jag måste säga att jag avundas lite grann!

3. Ha en fast grund att stå på!Innan du börjar skriva själva boken eller novellen: skriv ner stödord. Vilka karaktärer ska vara med? Hur ska de vara/se ut? Vart ska boken utspela sig? Hur ser miljön ut just där? Skriv ner din story i stora drag så att du har något att gå efter under tiden du skriver. Ju mer du planerar desto lättare går det att skriva själva boken.

4. Sätt upp fasta tider men skriv också när du känner för det!Sätt upp några tider då du skriver, kanske en timme om dagen eller en timme i veckan. Hur mycket tid du vill lägga ner är alltid upp till dig. Men skriv också när du känner dig sugen på att göra det för det är oftast då det blir som bäst!

5. Tro på dig själv och din story!Du måste tro att du kan skriva den här boken. Du måste tycka om din story och verkligen tro att den kan bli något annars är det svårt att övertyga någon annan.

6. Sätt inte för stor press på dig själv!Sätt upp rimliga mål. Det är bättre att sätta ribban lite längre ner, ta sig över och känna sig nöjd än att sätta den så högt upp att du aldrig når dit.

7. När du är redo: lägg upp ett schema!När du kommit en bit och du känner att allt flyter på, lägg upp ett schema. Hur mycket ska du skriva och på hur lång tid? Hur mycket behöver du skriva varje dag för att nå dit? Sätt mål och planera!

8. Diskutera din idé med någon!Ett bollplank är fantastiskt. Ha åtminstone en person du pratar med om ditt manus så du kan få berätta dina idéer och få respons. Det hjälpte mig väldigt mycket när min bokidé fortfarande låg i vaggan!

9. Läs det du redan har skrivit!Om du fastnar, kolla tillbaka på det du redan har skrivit och kolla dina anteckningar. Förhoppningsvis hjälper det dig att få tillbaka lusten att skriva och dessutom är det svårare att tappa den röda tråden om du läser om det du redan skrivit.

10. GE INTE UPP!Sist men inte minst det klassiska, ge inte upp! Vill du få boken klar måste du jobba med den även om det kan vara lite tungt och tråkigt vissa dagar. Längs vägen kan det hända att du tröttnar på din story men ge inte upp för det. Du tyckte den var tillräckligt bra för att satsa på från början så då är den värd att avsluta!

3 kommentarer:

  1. Åh vilka bra tips! Nu är jag väldigt sugen på att börja skriva igen! :)

    SvaraRadera
  2. Mycket bra tips! Jag håller på att skriva en liten disposition till en bokidé! Detta inlägget peppade mig mycket! :)

    SvaraRadera