tisdag 26 februari 2013

Boklistan: Internatromantik

Vi har snart gått i skolan i 12 år. Det är så otroligt mycket, över 70 % av våra hittills levda liv. När man tänker på alla dessa tusentals timmar man spenderat i skolbänken inser man hur stor del den är av ens liv, hur mycket man gjort och varit med om där. Det kanske är just därför det är så kul att läsa böcker som till stor del utspelar sig i skolan. Man vill få reda på hur andra lever sina vardagsliv och hur deras klasser, vänner och lärare ser ut. Extra intressant blir det förstås om skolan är långt ifrån den miljö man själv är van vid. Månadens tema på boklistan är alltså böcker som utspelar sig i skolmiljöer!

Magikerna av Lev Grossman
Precis som Harry Potter-böckerna ger Magikerna den där riktigt smärtsamma längtan efter att få befinna sig i deras skola och uppleva magin. När huvudpersonerna lär sig kontrollera magin och läser coola ämnen vill man bara slänga sin egen naturbok i väggen och åka till Bakerbilles!

Den hemliga historien av Donna Tarrt
Denna favoritbok handlar om Richard Papen som lämnar sin trista hemstad för att börja på Hampden College. Collegelivet som skildras sticker ut från många andra liknande böcker. När drogerna, alkoholen, riterna, ritualerna och lekarna går överstyr blir spänningen olidlig och man både fasar och längtar efter upplösningen.

Var är Alaska? av John Green
Berättelsen om Alaska kan vara bland den finaste inom ungdomslitteraturen. Att historien dessutom utspelar sig på en internatskola är en stor del av bokens tjusning. Vem vill inte smita ut på natten, bara hänga med kompisar dygnet runt och spela spratt med lärare?

I en klass för sig av Curtis Sittenfeld
Ingen annan bok har lyckats beskriva skolans sociala spel lika bra som denna. Lee kommer till den dyra internatskolan Ault som hon fått stependie till. Känslan av att inte passa in bland alla de rika ungdomarna gör att hon snabbt blir väldigt utanför. Under de fyra åren hon spenderar på skolan får man följa hennes stora inre kamp.

Ögat över månskäran av Libba Bray
På Gemma Doyles internatskola utbildas de unga flickorna till att bli felfria hemmafruar till rika män. Men det är inte bara 1800-taltsklänningarna som lockar utan magin, morden och hemligheterna som sker i skolan. Vem vill inte vara med om det? Även om bordsskick är det viktigaste ämnet på schemat.

Förra månadens boklista hittar ni här!

2 kommentarer:

 1. Ville bara säga att det var kul att lyssna på er igår. En strålande succé! :)

  Bra lista ni har fått ihop. Jag har inte läst "Magikerna", men de andra gillar jag. Sen skulle jag lägga till "The Disreputable History of Frankie Landau-Banks", men den kanske ni inte har läst? (Eller läst och inte gillat, men jag är osäker på om det är möjligt.) Finns på bibliotek i både Stockholm och Göteborg om ni vill testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elin - TOnårsboken27 februari 2013 kl. 14:03

   Åh vad kul att du gillade det!!! Jag vill så hemskt gärna läsa The Disreputable History men har inte riktigt tagit mig tiden! Men har redan otroligt höga förväntningar på den! :) Tack igen för att du kom och tittade! :)

   Radera