fredag 16 mars 2012

Räddaren i nöden!

Räddaren i nöden (The catcher in the rye) har jag precis läst ut i engelskan i skolan. En bok som varenda ungdom i USA bara SKA ha läst, en bok kallad generationsroman och modern klassiker.

Sjuttonårige Holden Kaulfield har ännu en gång blivit relegerad från skolan. Han bestämmer sig då för att åka hem till New York, men kan inte komma hem till familjen eftersom brevet om hans avslutade studier kommer till föräldrarna först efter ett par dagar. Istället tillbringar han dagar i staden där han möter både gamla vänner och nya människor. Under nätterna sover han på billiga hotell och stationsbänkar. Han är trött på sitt liv, men vet samtidigt inte vad han ska göra med det och vart han ska ta vägen.

Det här är en väldigt speciell bok på många sätt. Holden är speciell som person - nästan alla människor han möter beskrivs som "phonies" med "lousy lives" och att de gör honom deprimerad. Han vill på något sätt komma ifrån de här människorna som är så tragiska och hitta någon mening med att leva. Han är som en sur och irriterad gammal gubbe som är fast i tankebanor om att bara han själv är annorlunda. Det gör honom till en sådan intressant och annorlunda person som man så gärna vill förstå.

Historien är också väldigt speciell. Läser man den bara rakt upp och ner utan att fundera berör den inte. Egentligen händer det inte så mycket. Det som händer sker mellan raderna och det är på det sättet man förstår Holden som person. Han har frånvarande föräldrar och oöverkomliga känslor efter sin  brors död. Hans familj är rik och han är egentligen otroligt intelligent som person. Men jag gillar att historien inte är platt och att man får leta efter ledtrådar. Det nämns heller aldrig i boken var historien berättas från eller till vem den berättas. Men alla svaren finns där, mellan raderna.

2 kommentarer:

  1. Tror det var den boken som inspirerade John Lennons mördare,och andra mördare med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja många hävdar det, även om det finns väldigt delade meningar i den frågan. Men jag tror absolut att den kan ha inspirerat mördare. Man får ju en sådan känsla av hopplöshet inför människor när man läser den.

      Radera