lördag 24 mars 2012

Allt jag säger är sant

Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo är en bok som är så himla NU, så modern, så precis. Mest utmärkande för boken är det härliga språket. Precis som hennes tidigare bok Det är så logiskt alla fattar utom du så känns språket så äkta och trovärdigt. Inget uttryck eller ord känns fel, allt är som taget ur en tonårings mun och det känns som att författaren skriver om tonåringar från deras perspektiv och inte överifrån basserat på en förfluten tonårstid som så många andra författare gör.

Boken handlar om Alicia som går första året på naturvetenskapliga programmet. Alicia känner sig instängd i skolan och att hon slösar bort sitt liv genom att sitta i kvava klassrum och räkna matte. Hon vill uträtta stordåd! Alicia hoppar därför av gymnasiet för att påbörja sitt nya spännande liv. Hon tar jobb på café och flyttar hem till sin mormor och möter sin drömkille. Allt rullar på bra tills hon plötsligt får reda på något som vänder uppochner på hela hennes tillvaro.

Det är inte bara språket man känner igen sig i, utan också Alicias tankar. Hur många gånger har man inte själv suttit där i skolbänken och känt att bara livet bara flyger fram utan att man gör något speciellt?
Alicia är en väldigt modig och intressant karaktär. Hon bara hoppar av gymnasiet sådär på en dag och ångrar inte eller känner ångest. Hon bara lever nuet och gör det som faller henne in. Det är en av de bästa ungdomsböckerna jag läst på länge och det är en riktig bladvändare som garanterat ger en väldigt härlig läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar