söndag 8 januari 2012

Jane Eyre i modern tappningJane Moore är en nittonårig tjej som precis förlorat båda sina föräldrar i en bilolycka. Hon lämnas kvar utfattig och tvingas hoppa av college. Istället måste hon hitta ett jobb och får tillslut ett som nanny genom en agentur. Jane får komma till den världsberömda rockstjärnan Nico Rathburn där hon blir nanny till hans dotter Maddy. De första dagarna är inte Nico hemma och Jane hinner bli god vän med Maddy och flera av Mr. Nicos andra arbetare. En dag när Jane tar en promenad runt om Nicos ägor blir hon nästan överkörd av en svart sportbil. Föraren är rasande över att hon gått mitt i vägen, men Jane står på sig och förarens ilska rinner av. När Jane sedan kommer tillbaka till Thornfield Park visar det sig att Nico Rathburn kommit hem.


Med orginalet av Charlotte Brontë i färskt minne blev historien om Jane Moore extra effektfull. April Lindner följer händelseförloppen nästan exakt så som de är i Jane Eyre och det blir intresseant att jämföra hur hon gör om allt i modern tid. De första två hundra sidorna var riktiga bladvändare, men i slutet av boken blev jag mer skeptisk. Det gick lite för fort framåt och vissa tolkningar kändes överdrivna. När Jane lämnar Nico Rathburn och försvinner blir han så desperat att det görs en dockumentär om hans försvunna kärlek som visas på biografer runt om i landet.

Jag kan ändå varmt rekommendera boken till Jane Eyre läsare, den har ett härligt flytande språk och många intressanta tolkningar av karaktärer och händelser.

3 kommentarer:

  1. Åh, jag håller verkligen med om att det blir lite överdrivet mot slutet. Jag tror att April håller på med en ny version av Svindlande höjder också, med namnet Catherine. Den kommer bli väldigt intressant att läsa i modern tappning.

    SvaraRadera
  2. Åh jag älskar moderna versioner av klassiker och sagor så jag ska definitivt kolla upp denna =)

    SvaraRadera
  3. Ska lägga den på min att läsa-lista!

    SvaraRadera