torsdag 4 augusti 2011

Jokern

Markus Zusak känner de flesta till som författaren till den hyllade Boktjuven. Men han har också skrivit en hel del annat. Boken Knock Out om en stökig kille höll inte alls samma mått och jag trodde att Jokern skulle vara i ungefär samma stil. Men inte, Jokern får mig än en gång att minnas varför Marcus Zusak betraktas som en av dagens största ungdomsförfattare.

Den handlar om nittonåriga Ed. Han kör taxi olagligt och är en äkta nobody (smått Taxidriver inspirerat känns det som). Han är kär i sin bästa vän Audrey och hans enda sällskap är hans illaluktande hund. En dag råkar han förhindra ett bankrån och några dagar senare får han ett kort på posten. Kortet är ruter ess, och på det står tre adresser nedskrivna. Ed kollar upp platserna och inser att människorna som bor där på ett eller annat sätt behöver hans hjälp. Allteftersom Ed hjälper människorna får han nya kort och ledtrådar. Men vem är det egentligen som skickar korten?


Det här är varken Boktjuven eller Knock out utan en perfekt blandning av dem båda. Jag älskar Zusaks smarta och humoristiska sätt att berätta, hur han lyckas så bra med karaktärerna, miljöerna och spänningen. Det här är något utöver det vanliga och liksom Boktjuven är det en bok jag kan rekommendera till både ungdomar och vuxna. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar