fredag 15 november 2013

Att göra en podcast - del 2

Förra veckan publicerades första inlägget om hur man gör en podcast. Jag berättade om hur man förbereder en podcastinspelning samt hur man tekniskt spelar in den, inlägget hittar ni här. I andra och sista delen ska jag nu förklara hur man går vidare med sitt material - hur man klipper, lägger till musik och publicerar podcasten. 

Klippning
Nu har du ett stort material av ljudinspelningar men antagligen vill du inte ha allt med i slutprodukten som ska publiceras. Vi brukade spela in kanske 50-60 minuter och klippte sedan ner den till ca 40 minuter. Det vi tog bort var bland annat upprepningar, konstiga ljud och tråkiga delar av vår diskussion. Vi klippte i samma program vi spelat in i, d.v.s.Garage Band, vilket var smidigt och lättförstått. Först markerar man den ljudfil man vill arbeta med och låter uppspelningspilen stanna på det specifika stället där man vill klippa. Klippa gör man sedan genom att klicka kringla+t varefter ljudfilen delas och man markerar den som man vill ta bort och trycker delete. Sedan kan man flytta runt sina ljudfiler och lägga dem så de på ett snyggt sätt flyter in i varandra och då märks det inte att man klippt.
I exemplet ovan har jag tryckt kringa+t och markerat den delen som ska klippas bort.

Musik
En podcast blir ofta roligare att lyssna på om den inleds och avslutas med någon musik samt att man kanske lägger in någon ljudfil i mitten av podcasten. Ljudfiler av denna typ läggs inte på samma rad som Male Voice utan istället på "Jingelsraden" två rader under. I högerspalten finns Itunesbiblioteket och då drar man bara den ljudfilen man vill använda och lägger in den i arbetsytan.
I exemplet ovan har jag dragit Crystal Figters-låten från högerspalten till arbetsytan. Man kan även göra så att låten eller ljudfilen tonas in och ut. Detta gör man genom att trycka på "Spår" i marginalen längst upp och sedan trycka på "Tona ut". Då dyker ett rosa fält upp längst ner på arbetsytan där man kan sätta ut olika markörer för att bestämma hur ljudfilen tonas in och ut. Se exempel nedan.


Publicering
Vi valde att publicera vår podcast på SoundCloud eftersom det är en lättillgänglig hemsida där man kan nå ut till många lyssnare. Det är även väldigt enkelt att lägga upp en podcast på hemsidan. Men för att göra detta behöver man först konverta Garage Band-filen till en Itunesfil. Detta gör du genom att trycka på "Dela" i marginalen längst upp och sedan på "Skicka podcast till Itunes", sedan är det bara att spara Itunesfilen och lägga upp den på Soundcloud.

Hoppas att denna guide har hjälpt er som haft frågor om hur man spelar in en podcast. Skulle ni fortfarande undra något är det bara att fråga i en kommentar eller maila till: tonarsboken@gmail.com. Lycka till!

1 kommentar:

  1. Tänker att det kan vara värt att nämna att man inte får använda vilken musik som helst utan skaparens tillåtelse :)

    SvaraRadera