tisdag 3 september 2013

Nytt bibliotek i Stockholm!




I helgen öppnade ett nytt bibliotek vid Slussen på Södermalm. Biblioteket ligger i anslutning till Faktarummet på Stadsmuséet och detta beror på att det är ett profilbibliotek med inriktning på Stokholmslitteratur.  Biblioteket har alltså endast böcker som utspelar sig i och handlar om Stockholm.

För ett tag sedan skrev jag om hur miljön där en bok utspelar sig kan höja historien till en helt ny dimension när man känner igen den eller någon gång besökt den. Bilderna av hur personerna i boken rör sig från en plats till en annan blir så tydligt att det vissa stunder verkligen känns som att man själv är inne i boken. Bland alla tusentals romaner som utspelar sig i Stockholm har jag många favoriter som till exempel Karolina Ramqvists Alltings början, Klas Östergrens Fantomerna och Åsa Andeberg Strollos ungdomsromaner Bryta om och Hoppas. Att det nu finns ett bibliotek som samlar alla romaner om Stockholm känns jättekul. Kanske sprider det sig så att även fler städer startar bibliotek som fokuserar på stadsskildringar?



Det nya slussenbiblioteket hittar ni både på  Facebook och  på Instagram där de kontinuerligt tipsar om Stocholmslitteratur!


1 kommentar: