lördag 5 januari 2013

Få tillbaka läslusten

Alla hamnar i en lässvacka då och då. När skolan sätter igång är risken stor att man får mindre tid över och tillslut kanske tappar läslusten helt. Jag har samlat ihop lite tips som jag själv brukar använda mig av. För att komma ur svackan och få tillbaka läslusten, hoppas de är användbara!

Stryk alla "måsten"
Har du en lång lista med böcker du ska läsa? Utan läslust förvandlas listan lätt från "vill-läsa" till "måste-läsa". Riv sönder listan och glöm alla måsten. Titta dig istället omkring efter en bok som verkligen lockar dig. Det kan vara något du kanske aldrig brukar läsa annars. Leta efter en bok som verkligen gör dig lässugen och tveka inte!

Läs bloggar 
Det låter kanske som ett konstigt råd. Men genom att läsa bokbloggar, surfa runt på internetbokhandlar och följa diskussionerna kan du både få inspiration och motivation. Förhoppningsvis kan du hitta många boktips som väcker både nyfikenhet och lust.

Hitta lästid
Att få tid över till att läsa är ofta det största problemet. Först måste du ta reda på vilken tid på dagen som passar bäst för dig. Jag är till exempel för trött på kvällen och väljer då att läsa på eftermiddagen när jag fortfarande är pigg. Kanske läser du som bäst på morgonen vid frukosten, på bussen eller precis innan du somnar?

Ta dig tiden 
När du väl har hittat tiden gäller det att ta den också! När läslusten är nere kanske det lockar mer att sitta framför datorn eller tv:n. Här gäller det att vara beslutsam, planera in din lästid och se till att du faktiskt gör det. Ibland kan jag tänkta att om jag bara tvingar mig själv att läsa tillräckligt mycket kommer jag automatiskt att få tillbaka läsrutinen och suget.

Läs om en favorit 
Ibland kan jag inte komma någon vart i en ny bok, men plocka upp favoriten "Den hemliga historien" och sträckläsa den från pärm till pärm. Det finns inget bättre sätt att få upp läslusten än läsa om gamla favoriter. Böcker jag många gånger läst om av den anledningen är alla Harry Potter, Om jag kunde drömmaSanningen om Alice, Var är Alaska, Den hemliga historien och alla H.C. Andersens.

Att undvika: Böcker tjockare än 300 sidor, böcker med för tung handling, böcker du inte fått ett bra första intryck av, skollitteratur (inget kan döda läslusten mer), klassiker.
 Sikta istället på: Topplistorna/Bestsellers, noveller, kärleksromaner/deckare, pocket.
Tips på bra få tillbaka läslust-böcker: Divergent, Förr eller senare exploderar jag, Harry Potter, Vampire Academy, Twilight, Meg Cabots och Sarah Dessens alla böcker. 

6 kommentarer:

 1. Verkligen jättebra tips! Just ungdomsböcker brukar vara min väg tillbaka ur en lässvacka och senast var det faktiskt en Dessen och hjälpte mig komma vidare. :)

  SvaraRadera
 2. Bra tips! Lässvackor kommer hela tiden, speciellt under skoltiden, så dessa tips är mer än behövliga.

  SvaraRadera
 3. Bästa tipsen någonsin måste jag säga! Denna lista måste jag spara till framtiden. :D

  SvaraRadera
 4. Riktigt bra tips! Min egen läslust är just nu ute och vinglar så detta var ett inlägg klippt och skuret för mig! Tack!

  SvaraRadera
 5. Kul att ni alla uppskattar tipsen! Blir otroligt glad! Om ni vill ha mer personliga lästips som hjälper ur lässvackor är ni välkomna att mejla! :)

  SvaraRadera