måndag 28 januari 2013

Boklistan: Generationsromaner

Nu introducerar vi "boklistan" här på bloggen! Varje månad kommer vi att göra en boklista där vi listar böcker som hör till ett visst ämne eller tema. Årets första tema blir: Generationsromaner! 
När vi läst böcker som Räddaren i nöden och På drift har de alla gått under namnet generationsromaner.  Vi blev självklart nyfikna på vad detta begreppet innebär och hittade en lysande beskrivning på wikipedia. Generationsroman är ett begrepp för böcker som portätterar en speciell tidsanda, men som ändå lyckas fånga en tidlöshet. Det finns kända generationsromaner från alla decennier, men vilka kommer bli de nästa generationsromanerna och moderna klassiker? Nu tar vi fram spåkulorna och listar framtidens generationsromaner!

Twilight av Stephanie Meyer 
Det går att säga mycket om Twilight, men det går inte att förneka det stora avtryck boken gett 00-talets litteratur och ungdomar. Meyers succéroman har en kärlekshistoria som går att hitta många kända verk genom historien (Jane Austen, Shakespeare m.fl.) samtidigt som den har 2000-talets prägel, Det är en bok vi kan tänka oss att ungdomar om femtio år fortfarande läser, fast då under namnet modern klassiker.

Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer
Extremt högt och otroligt nära är en bok som utspelar sig efter 11 september i New York. Den handlar om en liten pojke som mister sin pappa som arbetade i World Trade Center och hur han sedan bearbetar sorgen på olika sätt. Boken har verkligen lyckats fånga tidsandan av tidigt 2000-tal, inte bara genom terroristattacken, utan även genom vardagliga saker som den tidens telefoner m.m. Samtidigt känns boken väldigt tidlös. Att förlora en förälder och sedan fortsätta leva med sorgen är ett ämne som det alltid kommer skrivas böcker om.

Förr eller senare exploderar jag av John Green 
Med tanke på vilken succé den här boken redan har gjort sitter vi redan här och väntar på att få kalla den en klassiker. På ett helt oslagbart och fenomenalt språk berättar John Green en historia som släpper fram skratt och tårar. Den har mycket att berätta om vår tids samhälle och vardagsliv men den historia som står i centrum kommer få människor i decenier att känna med karaktärerna Hazel och Augustus.

Jellicoe Road av Melina Marchetta
Jellicoe Road är en crossover-roman som vi hyllat otaliga gånger här på bloggen. Den är tidlös genom de två parallellhistorierna som berättas på olika plan och sedan vävs in i varandra. Det är faktiskt nästan omöjligt att säga när de exakt utspelar sig. Även om mobiler och Mc Donalds förekommer kan det vara allt mellan 90-tal och framtid. Boken handlar också om allmänmänskliga och tidlösa teman som tex  förbjuden kärlek, frånvarande föräldrar, och vänskaper som utvecklas åt olika håll.

Nick och Norahs oändliga spellista av David Levithan och Rachel Cohn 
Den påminner faktiskt lite om Räddaren i nöden. Det planlösa resorna i New York, sökandet och tankegångarna. Bara det att här finns musiken, mer av kärleken och berättelsen om hur det är att vara ung idag. Dessutom handlar den om både en tjej och en kille, massa plus på det!


/Elin och Hanna


2 kommentarer:

  1. Vad roligt! Det där är intressant att tänka på, vilka böcker vi läser nu och som kommer räknas som framtida klassiker. Jag tror helt klart på Twilight som klassiker, den har varit populär så länge och läses av så otroligt många.

    SvaraRadera
  2. "Boklistan" verkar som en toppen idé! Tror också dessa kan bli klassiker faktiskt!

    SvaraRadera