söndag 13 januari 2013

Lördag

Lördag av Ian Mc Ewan är en bok som endast utspelar sig under en dag, en lördag den 15 februari 2003. Tidigt på morgonen vid halv 4 väcks hjärnkirurgen Henry Perowne i London av en oväntad och febrig lycka som är omöjlig för honom att förstå. Oförmögen att somna om ställer han sig vid fönstret i sin stora lägenhet och blickar ut över den tysta staden i natten. Det är då, vid den stunden, som konstiga händelser börjar inträffa. Han ser plötsligt ett brinnande flygplan korsa natthimlen och försvinna bakom stadens horisont. Klarvaken sätter han på nyheterna och även om det senare visar sig att det inte var ett terroristplan med målet att sätta staden i lågor blir det startskottet på en dag som i efterhand kommer te sig som en hemsk mardröm.

Efter att Sigge Eklund nämnde den här boken i Alex och Sigges podcast och beskrev det som en bok som man bara måste streckläsa för att den är så bra har den legat överst i min "att-läsa-hög". Tyvärr kände jag inte på samma sätt under bokens första halva. Det var otroligt välskrivet och bra, men vissa delar kändes långsamma och lite tråkiga. Att den bara utspelar sig under en dag förstärker den känslan, för även om nutid värvas med dåtid kan en 30-sidors squach-match få en att ge upp och lägga boken åt sidan. Men, detta förändrades snabbt efter ungefär halva boken då fler karaktärer kom in och boken blev mer händelserik. Sista delen är så mardrömslik att man måste stanna upp och påminna sig själv att man inte är med karaktärerna i det hemska som händer utan endast betraktar allt utifrån.

Lördag blir tillsist inte bara en spännande thriller, den innehåller mycket mer. Det stundande kriget mot Irak är ett ämne som genomsyrar hela boken, från första kapitlet när han förskräckt tror att en terroristattack är på väg, till de stora demonstrationerna under dagen, till hans livliga diskussion med dottern i slutet av boken. Man får även en inblick i Henrys arbete som kirurg när man genom hans tankar får veta passienters historier och öden. Lördag är en bok som är omöjlig att inte uppslukas av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar