måndag 17 december 2012

The Hobbit


"I en håla i marken bodde det en hobbit" så börjar J.R.R. Tolkiens fantastiska bok Hobbiten. Det är också med dessa rader Bilbo Bagger inleder sin berättelse i Peter Jackssons film. Inför den stora filmpremiären tog jag tillfället i akt och läste boken. Därför blir detta en dubbelrecension av filmen, boken och allt fantastiska runt omkring.

Sagan om ringen berättelsen är kanske för länge sedan är över, men Hobbiten visar att det gömmer sig mer än ett äventyr i Tolkiens Midgård. När jag läste Hobbiten första gången var jag mycket yngre och såg hela berättelsen som en saga. Den är spännande på ett mysig och och lite barn-sagoaktigt vis. Men i  Peter Jackssons film blir det ett äventyr utan dess like. Det lilla och charmiga har blivit stort och maffigt och finurligheterna har ersatts med utdraga strider.

Tro det eller ej, men detta är inte något negativt. Filmen och boken kompletterar varandra på många sätt. Bokens kronologiska ordning och filmens tidshopp ger berättelsen en helt ny dynamik. Peter Jacksson har ändrat och lagt till mycket i historien, men inte till det sämre. Han har gjort det stora äventyret ännu större. Fraser och händelser från boken, som inledningen och Gollum i grottan skapar massvis med igenkänning och nostalgi hos den som läst boken. Därför är man beredd att älska allt det andra också.

Att få se alla miljöer och karaktärer Bilbo beskriver i boken är en häpnadsväckande upplevelse. Ni kanske tänker att det räcker att se filmen, men om ni har möjlighet så läs boken innan eller efter. Det gör upplevelsen dubbelt så fantastisk och efteråt kommer du att se både boken och filmen med helt nya ögon.

Nu är det bara ett år kvar tills andra delen har premiär...

3 kommentarer:

  1. Jag minns att jag lyssnade på boken som ljudbok när jag var liten. Såg den också som en saga, och hade ingen aning om vad en Hobbit var för något. Jag trodde den handlade om en grävling... :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahah då tycker jag att du ska läsa om den! Nu när du vet vad en hobbit är för något!

      Radera