torsdag 27 december 2012

Divergent


Divergent tillhör en av årets mest uppmärksammande ungdomsböcker. Därför började jag läsa med både förväntningar och en gnutta misstänksamhet till hands. Men allt sådant försvann redan vid första meningen och jag sögs in i Veronica Roths dystopsika värld. 

Berättelsen utspelar sig i ett framtidssamhälle där människorna är indelade i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. Varje år måste alla sextonåringar välja vilken fallang de ska tillhöra med hjälp av ett test. Till allas förvåning lämnar huvudpersonen Tris De osjälviska för De tappra. Bara de tio bästa kan få en plats hos De Tappra, snart väntar därför hårda test och utmaningar för Tris och hennes medkandidater. Under tävlingarna upptäcker hon något speciellt hos sig själv, en förmåga som anses vara ett hot mot falangen. För att inte riskera livet blir det hennes farligaste hemlighet. Men när ett krig bryter ut mellan falangerna inser hon att denna förmåga kanske är det enda som kan rädda henne. 

Jag skulle kunna skriva om Divergents handling hela dagen. Men måste sätta ett adrupt slut för att inte spoila för mycket. Det är en berättelse full av händelser och detaljrikedom, kanske är det också därför jag blev fullständigt beroende. Jag är helt hänförd av berättelsen och fascinerad över Veronica Roths sätt och skriva. Boken kanske inte har världens mest originella handling, men händelserna och karaktärerna gjorde ändå berättelsen till något av det mest spännande jag läst år 2012. 

Andra delen Insurgent kommer ut på svenska hösten 2013 och filmatiseringen av boken har premiär våren 2014. Bered er på mycket Divergent framöver! 

3 kommentarer:

  1. Åh nej kommer översättningen inte förens till hösten. Jag vill ju veta hur det går nuuu!

    SvaraRadera
  2. Divergent, jag älskar den! :) Jag kan inte längta mer till filmen och den tredje boken! :D

    SvaraRadera
  3. Nu blev jag riktigt intresserad!! Det var längesedan jag läste något annat än facklitteratur, så detta ska bli riktigt roligt. Tack för tipset! :)

    SvaraRadera