söndag 18 november 2012

Söndagsspecial - Serier!

När vi ska prata om de böcker och filmer vi tycker mest om så blir det ofta att vi tar upp olika typer av serier. Idag tar en berättelse oftast inte slut efter en bok eller film utan utvecklas till en serie, vilket betyder att historien inte slutar efter den genomgått den dramaturgiska kurvan utan fortsätter med bok efter bok eller avsnitt efter avsnitt. Karaktärerna byggs succesivt upp och nyanseras, och nya händelseförlopp samt vändpunkter fortsätter att dyka upp och utveckla historien i massa parallella riktningar. Varför serien fått ett sådant genomslag de senaste åren kan vara en svår fråga att ge svar på, men att den blivit populär är ett faktum. Här nedan listar vi våra bok- och tv-serie favoriter.

Hannas favoriter

Bokserier
Harry Potter - Största klyshan när man pratar om favoritböcker, men fortfarande en av mina största läsupplevelser på alla plan. Om jag bara skulle få läsa en serie för resten av mitt liv skulle det vara denna!

Skuggan över stenbänken - Första boken i Maria Gripes Skugg-serie. Härligt vardagsövernaturlig och verkligen har förmågan att fånga en.

Tv-serier


Mad Men -
Är en underbar tv-serie om en reklambyrå i 60-talets New York. Den är snyggt gjord, kläderna är fantastiska och karaktärerna fortsätter att överraska säsong efter säsong.

Downton Abbey - Handlar om ett stort överklass-hus i början av 1900-talet i England. Den handlar både om de rika människorna upstairs, de som jobbar i huset downstairs och människorna i byn. Otrolgt fint filmad, mångbottnade karaktärer och full avhistoriska kopplingar så som Titanic, Första Världskriget och "Det glada 20-talet".

Intreatment - I denna serie får man följa psykologen Paul och hans behandling av fem olika patienter. Avsnitten är korta på ca 25 min och utspelar sig bara i hans samtalsrum. Trots det blir det aldrig tråkigt eftersom samtalen är så intressanta och utvecklande.

Elins favoriter 

Bokserier 
Ögat över månskäran - En av de finaste trilogierna jag läst. Helt förtrollande berättelse om andra världar, kärlek och mysterier. Allt detta på en internatskola på 1800-talet. En blandning av Den hemliga trädgärnden, Maria Gripes Skugg-serie och Narnia. Låter inte helt fel va?

Sagan om Klanen Otori - En serie om krig, svek och kärlek i ett påhittat Japan. Slagen är spännande och lätta att hänga med i. Det är så bra intriger att berättelsen helt tar andan ur mig och kombineras sådär underbart med kärlek och mystik.

Tv-serier
Buffy The Vampire Slayer - Jag önskar att fler människor kunde förstå hur sanslöst bra den här serien är. För er som inte vet är Buffy den utvalda "Vampire Slayer" vars uppgift är att döda alla onda vampyrer. Otroligt spännande med massa underbar humor och nördighet. Hade gjort allt för att vara med i Buffys gäng. 

New Girl - Handlar om Jess som spelas av underbara Zooey Deschanel. En otroligt rolig och pinsam karaktär som flyttar in hos tre killar. 

Awkward - En serie jag började följa rätt nyligen men som bara är för bra! High School när det är som bäst med massa underbar humor.

2 kommentarer:

  1. Älskar också Harry Potter, New girl och Downtown Abbey! Så bra!

    SvaraRadera
  2. Älskar Downton Abbey (sjukt bra ju!) och Harry Potter (allas vår favvo haha ^^) New Girl är något jag vill se ^^

    SvaraRadera