måndag 12 november 2012

Staden i boken


Att läsa böcker som utspelar sig i miljöer man känner igen och har besökt kan verkligen ge boken en ny dimension. Man förstår och kan enkelt se i huvudet hur personer rör sig från en plats till en annan. Bilderna i huvudet blir så tydliga. Den senaste tiden har jag läst flera böcker som utspelar sig i Paris - Drömbokhandeln, De blå skorna, och en av Anna Gavaldas novellsamlingar. Eftersom jag varit i Paris två gånger de senaste tre åren så har jag en ganska bra bild över staden och kunde ganska lätt känna igen mig i beskrivningarna. Men böcker om Stockholm förstärker den här dimensionen ännu mer eftersom det är min hemstad och en stad jag rör mig i varje dag. Det kan kännas som om man går runt inne i boken på ett helt annat sätt än om man läser en bok som utspelar sig i en fiktiv miljö. Några av de böcker som starkt fått mig att känna detta om Stockholm är bland annat...
 • Hoppas av Åsa Andeberg Strollo som handlar om hemlöshet i Stockholm bland ungdomar. En stor del av boken utspelar sig i Stockholms tunnelbana och också på Södermalm. Jag minns extra starkt en scen då huvudpersonen lyckas komma in på Eriksdalsbadet och äntligen kan tvätta av sig smutsen från gatorna.
 • Peter Pohls Janne, min vän som trots att den är ganska gammal även den ger en bild av Södermalm som jag känner igen. Min högstadieskola (som då var en flickskola) kallas "Aphuset" och där hänger huvudpersonerna och spanar på tjejer. Huvudpersonerna går på samma gymnasium som jag och framsidan av boken visar en bild av trappan jag går i varje morgon upp till skolgården. 
 • Vinterviken av Mats Wahl som handlar om John-John som bor i Alby, men spenderar största delen av sommarlovet inne i Stockholm. Minns starkt hur han och hans kompis i början av boken paddlar från Lilla Essingen till Stora Essingen och varje gång jag åker förbi Essingeöarna kommer jag och tänka på just den händelsen.
 • Jag vill så otroligt gärna läsa Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström som visar en bild av Stockholm i slutet av 1800-talet. Vill se hur staden förvandlats och moderniserats och se vad som fortfarande är som det var. 
Finns det böcker som berättar om era städer?


7 kommentarer:

 1. Bor på en liten ort med typ 8000 invånare i Dalarna så det är inte så att författare slåss om att få sätta ord på dessa miljöer, men Aino Trosell har bott här och skrivit väldigt mycket om Malung och kringliggande byar. Vad jag har hört. Jag har fortfarande inte läst något av henne, men jag borde nog.

  SvaraRadera
 2. "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg utspelar sig här i Västerås där jag bor :) Faktiskt så utspelar den sig precis runt hörnet vid mitt hus, för att det var där Åsa bodde, och boken handlar ju om hennes uppväxt :) Det ska bli kul att se filmatiseringen av boken sen :D

  SvaraRadera
 3. Min kommande bok Sia & Kristoffer som släpps nu under vintern utspelar sig i Uppsala, vilket är den staden som jag bor i sedan ca 13 år och jag hoppas att jag har gett staden ett liv som läsare från Uppsala känner igen sig i men även lockar läsare som inte bor i staden att känna sig hemma.

  SvaraRadera
 4. alltså du måste läsa stad-serien. det är stadsskildringarnas stadsskildring och de absolut bästa böckerna som finns om man gillar miljöbeskrivningar!

  SvaraRadera
 5. I det här trädet av Katarina Kieri och Peter Pohl skriver lite om Boden, där jag bor! :)

  SvaraRadera
 6. I min kommande bok som heter Sia & Kristoffer har jag försökt skildra Uppsala på ett sätt som både känns hemma för Uppsalabor men samtidigt kan ge en klart bild över hur staden ser ut för de som inte bor här.

  En annan författare som jag gillar pga hennes stadskildringar är Johanna Lidbäck eftersom hon så träffsäkert beskrivit Umeå i flera av sina böcker.

  SvaraRadera
 7. Sara Ohlssons bok "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" utspelar sig stora delar i Kalmar, staden där jag bor. Och till viss del på Öland, där jag jobbar.

  SvaraRadera