tisdag 18 oktober 2011

Filosofiskt morddrama

Jag har sett filmen några gånger för länge sedan och alltid velat läsa boken men avfärdat tanken eftersom den känts som en vanlig sträckläsningsdeckare. Men åh vad bra den var, och inte alls som en vanlig deckare. Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö är mycket mer filosofisk, annorlunda i berättartekniken och full av spännande relationer.

Erik är en fjortonårig pojke som bor i Örebro under 1960-talet. Det är sommarlov och hans mamma är svårt sjuk i cancer. För att komma bort från det tunga familjelivet bestämmer hans pappa att Erik och hans äldre bror Henry ska tillbringa lovet i deras sommarstuga, Genesaret. Med följer också den jämngamla Edmund, en pojke som Erik bara känner lite vagt. De har en fantastisk sommar ihop med soliga och lugna dagar. Henry träffar snart en älskarinna, Eva Klaudis, som både Erik och Edmund blir förtjusta i. Men sommarlyckan får ett abrupt slut när ett mord på Eva Klaudis man inträffar bara några hundra meter från Genesaret. Henry blir omedelbart anklagad, men bevisen räcker inte till för att straffa honom. Tjugofem år senare är fallet fortfarande inte löst då Erik bestämmer sig för att återknyta kontakten med flera personer han träffat under sommaren i Genesaret.
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö är en roman som verkligen berör. Romanens språk och stil får mig att känna stor samhörighet med karaktärerna och det är lätt att identifiera sig med både Erik och Edmund. Jag gillar det lätt filosofiska språket och mitt synsätt på flera livsfrågor utvecklades när Erik och Edmund tog upp tankar som jag tidigare bara funderat över lite grann. Håkan Nessers sätt att skildra vänskap med alla dess problem, känslan av att se tillbaka på ett liv och förstå hur litet det varit, jämförelsen av sitt liv mot alla andras och kärleken till en oåtkomlig mottagare är otroligt bra beskrivet. Det är en deckare i särklass. 


3 kommentarer:

  1. Har du läst "Den hemliga historen" av Donna Tartt? De låter lite lika på något vis. Om du läst boken: stämmer det?

    SvaraRadera
  2. Ja det har jag! Nu när du säger det känns de faktiskt ganska lika. Båda innehåller en liknande mordgåta och en hel del filosofi. "Kim Novak..." känns bara som en svensk och mycket mer vardagligare version av "Den hemliga historien".

    SvaraRadera
  3. Vet ni, jag brukar lyssna på ljudböcker men har aldrig gillat Håkan Nessers egna uppläsningar trots att jag gillar det han skriver. Men i Kim Novak ... stämde plötsligt allt, hans röst var guld! Det här med att det är hans mest självbiografiska bok - då blev rösten sann:-)
    Kramar till er alla

    SvaraRadera