fredag 4 mars 2011

Tips på YA böcker

Jag vet att många av er därute läser väldigt mycket amerikansk Young Adult. Det är inte mitt expertområde, jag är mer för den svenska ungdomslitteraturen och det översatta även om jag då och då tar mig an en typisk YA bok på engelska. Just nu sitter jag inne på bokus och surfar runt efter bra titlar (är så sugen på att köpa nya böcker), men kan inte riktigt bestämma mig för vad jag ska köpa.

Funderar på Alyson Noëls Evermore, som jag hört både bra och dåligt om.
En annan är City of Bones, den har jag nästan bara hört bra om men den har aldrig riktigt tilltalat mig.
Andra är såklart någon av Sarah Dessen, Before i fall eller Love is the higer law av David Levithan.
Vilken är er stora favorit bland den amerikanska YA genren? Känner just nu att jag behöver lite tips. Mejla eller kommentera, skulle bli jätteglad!

10 kommentarer:

 1. Lyssnade på en Sarah Dessen förra vintern, fast som nån skrev, är det inte samma vinter fortfarande ... Den sitter så starkt i mig, nåt med sättet hon skriver är som mantran som äter sig in i mig. Bara alla tusen olika sätt alla ropar huvudrollsCaseys namn på, alla tonfall, säger mer än nåt annat jag kan knåpa ihop. Vänta, ska googla, Dreamland heter den, om en tjej som bär på något hemskt fastän INGEN märker nåt. Läs!

  SvaraRadera
 2. Synd att City of bones inte har tilltalat dig Har du läst Harry Potter? Eller Twilight. Ska inte säga att serien liknar dem. Men om man har tagit sig igenom de böckerna så kommer man att älska City of bones. Kan bara säga som så att den är min absoluta favorit serie. Kan inte vänta tills fyran kommer ut i april :D
  Sedan finns de ju Firelight eller Graceling(som faktiskt finns översatta till svenska, otorligt nog xD) Den heter De utvalda: tankeläsaren på svenska :) Har själv inte läst dessa men har hört mycket bra om dem :D

  SvaraRadera
 3. The Mortal Instruments (alltså City of Bones, som du nämnde). Du måste seriöst läsa den serien. Den är obeskrivligt fantastiskt sjukt bra. Otrolig. Även första boken Clockwork Angel i prequel serien The Infernal Devices är lätt värd att köpa.
  Andra böcker som kan löna sig att kolla upp ... Forsaken (Jana Oliver), The Darkest Powers (Kelley Armstrong, första delen i serien heter The Summoning), Anna and the French Kiss(Stephanie Perkins). Självklara serierna Gone (Michael Grant), Uglies (Scott Westerfeld) och Vampire Academy (Richelle Mead), men de förmodar jag att du kan ha läst eftersom de finns översatta? Bleeding Violet (Dia Reeves), Paranormalcy (Kiersten White), Hex Hall (Rachel Hawkins - omslagen är hemska, men själva böckerna är mycket, mycket bättre), The Maze Runner (James Dashner), Perfect Chemistry (Simone Elkeles) ... Ska jag kanske sluta innan jag börjar komma med en massa underliga förslag?

  SvaraRadera
 4. Evermore är en helt okej bok, inte fantastisk eller så. Men det beror helt på vad för smak man har, antingen tycker man att den är bra eller så hatar man den verkar det som.
  City of Bones tycker jag definitivt att du ska prova! Helt underbar bok :)
  Samma med Before I Fall, läste den nyss och jag tycker att den är helt fantastisk.
  Love is the higher law har jag inte läst, men det är en bok jag också vill läsa någon gång. Och om du inte har läst The truth about forever av Sarah Dessen så rekommenderar jag verkligen den!

  Hoppas du hittar några bra böcker :)

  SvaraRadera
 5. The Hunger Games av Suzanne Collins är den bästa YA-boken jag har läst på länge. Rekommenderar den verkligen.

  YA är ju egentligen en åldersgrupp. Det finns alla möjliga sorters genrer inom YA så du kan säkert hitta något du gillar.

  SvaraRadera
 6. The Mortal instrument (city of bones) som du nämnde innan, synd att den inte tilltalar dig för den är jaa awesome! En av mian favorit serier, så finns Vampire Academy (Richelle Mead) Clockwork Angel av Cassandra Clare, författaren till city of bones. Anna and the french kiss av Stephanie Perkins, Night World av L.j Smith och så en underbar bok: Perfect Chemistry av Simone Elkeles, Shade av Jeri Smith-Ready, The Demon Trapper's Daughter av Jana Oliver, The Awakening av Kelley Armstrong
  Okej det blev nog för mycket nu.

  SvaraRadera
 7. Wow! Tusen tack för alla era tips! Har kollat upp nästan varenda en och tror jag har bestämt mig för att prova City of Bones, ni nästan lovordar den. Och även några andra böcker. Tack igen!

  SvaraRadera
 8. ALLA borde läsa Just Listen av Sarah Dessen, en helt underbar och stark bok.

  SvaraRadera
 9. DEN HÄR, tror jag att ni kommer att gilla!
  http://www.youtube.com/watch?v=jJfUtI2GIvs

  SvaraRadera
 10. Nu måste jag med kolla in City of Bones! Hade aldrig hört om den förut :)

  SvaraRadera