söndag 18 april 2010

Läsdagböcker!


Jag har alltid läst mycket. Men det var inte förr än jag började skriva läsdagbok som jag verkligen tänkte på det. Nu upptäckte jag plötsligt hur mycket jag egentligen läste, innan hade jag bara läst och läst och läst, allt grötade ihop sig och jag glömde snabbt bort titlar, författare eller historier
Först började jag anteckna i en svart anteckningsbok. Jag skrev bokens titel, författaren och vilken dag jag började läsa och vilken dag jag blev färdig med boken, allt fick plats på en rad. Enkelt och smidigt. Sedan provade jag en annan typ. Här skrev jag ner titeln, författaren och sedan anteckningar om boken. Den typen av läsdagbok är den vanligaste, men som bokbloggare har jag inte lika stor användning för den längre. Vad jag tycker om en bok skriver jag här på bloggen och det känns lite meningslöst att skriva det två gånger, däremot är den väldigt smart att ha till hands medan jag läser ifall jag skulle ha några tankar om boken kan jag snabbt kladda ner dem.
Att anteckna vad man läser och när man gör det tycker jag är väldigt smart. Det är inte bara roligt utan det hjälper även ens minne att komma ihåg allt man läst. Att skriva anteckningar om boken är kul men det är inget måste och om man vill räcker det att bara med att skriva ner det viktigaste som författare, titel och datum. Tyvärr finns det väldigt få snygga läsdagböcker i Sverige. Den vanligaste är den lilla röda boken (som jag lagt in en bild på), den är smart men väldigt tråkig tycker jag. Utseendet är nästan viktigast eftersom det gör det mycket roligare. Antingen får man helt enkelt göra som mig och ta vanliga anteckningsböcker eller så får man nöja sig med det som finns. Ett tråkigare alternativ är att föra läsdagbok i datorn på ett Word Dokument, tråkigt men det funkar.

3 kommentarer:

  1. Jag har kladdat ner titel, författare och utläsningsdatum sedan jag var 10 :) Väldigt kul att se hur många böcker det blir, även fast jag kommer ihåg långt ifrån alla.

    Ett tag var så ambitiös att jag även skrev ner en kort sammanfattning av handlingen och favoritcitat från boken, men det störde mig så mycket i läsandet att jag gav upp efter något år.

    SvaraRadera
  2. Det är väldigt smart! Sedan kanske man inte kommer ihåg allt man läst. Men man kan alltid titta tillbaka och minnas, aha just det det var ju den boken! Sammanfattning och favoritcitat lät precis som du sa väldigt ambitiöst men kul. Jag förstår ändå att det störde läsandet, att hela tiden behöva avbryta för att anteckna, men man kan ju göra det då och då till vissa böcker. Om man inte orkar skriva ner allt man tycker om en bok är den enklare att skapa ett betygssystem t ex 1-10 eller smilisar :) :( :/. Även om man kanske inte tror det så finns det hur mycket roligt som helst att göra med en läsdagbok.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det är jättebra att du sprider budskapet att man ska föra läsdagbok. Själv har jag gjort det de senaste tio åren och tycker det är riktigt givande att kunna gå tillbaka och se hur man upplevde sin läsning. Jag använder dock bara ett vanligt anteckningsbok då jag kände att raderna i Läsdagboken (den du lagt in bild på) inte räckte till för mina kommentarer.

    SvaraRadera