lördag 11 maj 2013

Cloud Atlas - boken!

Cloud Atlas var vårens största bioupplevelse för mig. Efter att jag sett den kunde inte tänka på något annat än alla berättelser och livsöden som vävdes samman över en tidsperiod på flera århundraden. Eftersom jag inte kunde få nog bestämde jag mig för att läsa den 530 sidor långa boken på engelska. Nu är jag halvvägs igenom och tänkte ge er en liten rapport. 

För er som inte sett filmen (se den!) är det sex separata historier. Allt från en ung affärsman på 1800 talet som hamnar i ett äventyr mitt ute i stilla havet. Till en grävande journalist som blir utsatt för modförsök i jakten på bevis för en story. En man som blir inlåst på ett ålderdomshem, en framtida konstgjord slavflicka som rymmer för att kämpa på rebellernas sida mot regimen och så fortsätter det. Helt olika berättelser från helt olika tidpunkter i historien och framtiden.

Boken är något helt annat än filmen. Det är samma historia, samma karaktärer men (hittills) inte exakt samma kopplingar. Filmen hoppar mellan de olika berättelserna så att det hela tiden är spännande. Boken kräver dock mer tålamod, engelskan är inte den enklaste, speciellt inte när språket är så detaljrikt. Även om det tar tid och läsa så älskar jag det jag läser. Varje berättelse är uppbyggd på sitt eget sätt. Den ena är skriven som en dagbok, en annan som ett brev och en tredje som ett förhör. Detta har de valt att behålla i filmerna och det gör igenkänningen extra stark. 

Jag önskar att jag fått chansen att läsa boken på svenska innan jag såg filmen. Att jag fått chansen att i lugn och ro upptäcka den här berättelsen och ta boken till mitt hjärta på samma sätt som jag gjorde med filmen. Om man verkligen får den chansen tror jag att boken kan bli en storfavorit. 

5 kommentarer:

 1. Är det en bok alltså? Jag som precis lagt till filmen på min att-se-lista. Får nog ta och kolla upp boken också.

  SvaraRadera
 2. Har velat läsa CLoud Atlas ända sedan jag såg trailern till filmen för första gången, och nu blev jag lite extra nyfiken :)

  SvaraRadera
 3. Älskade filmen och vill gärna läsa boken men jag tror att språket blir lite för svårt för mig... Vet någon om den ska översättas på svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills verkar det inte som den ska bli det, men jag hoppas att något förlag nappar snart. Språket är som sagt väldigt svårt och är krävande (utifrån min kunskapsnivå). Om den kommer på svenska tänker jag definitivt läsa om den och rekommendera den till ALLA jag känner!

   Radera
 4. Jag tyckte att filmen var jätte bra, jag har även försökt läsa boken men det gick mindre bra. Som du sa är engelskan väldigt klurig och jag tyckte att det var svårt att komma in i boken. Så jag hoppar bokformatet och nöjer mig med en bra filmupplevelse :)

  SvaraRadera