onsdag 8 maj 2013

Alltings början

Karolina Ramqvists roman har beskrivits som en samtidsroman för 90-talet på grund av de många referenserna till både historiska händelser och platser i Stockholm. Genom till exempel en påslagen tv i bakgrunden får läsaren veta att folkmordet i Rwanda precis börjat och genom promenader på Stockholms gator förstår man hur stadsbilden förändrats.  Men trots att jag själv inte var ung under 90-talet lyckas boken på ett otroligt sätt förmedla en igenkänning om hur det är att vara ung i en storstad och vilka förväntningar som ställs på en.

Alltings början möter vi den 15-åriga Saga som precis ska börja gymnasiet i början av 90-talet i Stockholm. Hon har vuxit upp med sin radikalfeministiska mamma som under hela hennes uppväxt präntat in i henne att hon "ska ut och ta för sig" och "aldrig bli ekonomiskt beroende av en man". Första dagen i gymnasiet träffar Saga Pauline som tar med henne runt till olika caféer för att spana efter Stockholms vackraste man, Viktor Schantz. Gymnasieåren tillbringar Saga sedan tillsammans med Pauline på klubbar, fester och caféer. Hon blir snabbt besatt av Viktor Schantz och fast han är dubbelt så gammal som henne dröjer det inte länge tills de börjar träffas. Träffas betyder att Viktor ringer till Saga så fort han vill ha sex. Förhållandet är ojämställt och innehåller inget samtal eller utbyte av något annat än sex. Utåt sett är Saga den feministiska unga tjejen som det går bra för. Efter gymnasiet publiceras hennes krönikor i flera olika tidningar och hon får göra sommarprat i P1. Men hennes egentliga liv överensstämmer inte med hennes riktiga feministiska värderingar. Det enda som faktiskt har betydelse för henne är att Vikor ska tycka att hon är snygg och älska henne som hon älskar honom.

Det finns så mycket som är bra i den här boken : att följa Sagas förändring från 15-åring till 20-åring och allt som händer där emellan, tempot i berättelsen som hela tiden varierar, författarens sätt att ge Saga en sådan realistisk röst och alla karaktärer som Saga möter och som påverkar hennes sätt att se på livet. Det enda som stör mig när jag läser Alltings början är att jag är medveten om att det är en självbiografisk bok. Saga är Karolina Ramqvist. Eftersom Saga redan som 15-åring går på klubbar och vuxenfester, umgås med kända skådespelare, festfixare och regissörer känns det som att det inte skulle kunna vara trovärdigt. Jag vill inte att det ska vara på riktigt eftersom hon lever ett så intressant liv redan som 15 år.

/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar