lördag 27 april 2013

Boklistan: Resor


Många av de största upplevelserna och minnena vi har i våra liv kommer från olika resor vi har gjort. Resor behöver inte bara syfta på utlandsresor under semestern, en resa kan lika gärna vara en inre resa till ett nytt sätt att tänka eller nya upptäckter. Resor kan förändra, förbättra, försämra och omvända vår tillvaro på tusentals olika sätt. Därför vill vi i månadens boklista uppmärksamma böcker som på olika sätt berättar om just detta.


Fyra dagar fyra nätter - Morgan Matson
Det här är en bok som osar sommar, kärlek och roadtrip. Få böcker får en att vilja resa på samma sätt som Fyra dagar fyra nätter. Boken innehåller dessutom massvis med spellistor, bilder och anteckningar, jätteinspirerande om man själv vill föra resedagbok.

Vykort från ingen mans land - Aidan Chambers 
Jacob gör en resa tillbaka i sin släkts historia och får reda på vad som hände med sin farfar under andra världskriget. Det är en spännande historia där man får se mycket under andra världskriget och nutida Amsterdam. Att få följa Jacob när han lär känna alla nya människor är en resa i sig, man måste ju bara älska den här boken.

Kolka - Bengt Ohlsson
Denna bok handlar om en sjuttonårig tjej som tvingas lämna sitt liv i Lettland eftersom hennes pappa har gift sig med en brittisk kvinna. Boken fokuserar mycket på vad resan till det nya landet medför för svårigheter så som att vänja sig vid den nya familjen och livsstilen samt det nya språket och landet. Det är fantastisk bok med lätt och levande språk och en historia som hela tiden tar nya vändningar.

Rubinröd - Kerstin Gier
En spännande berättelse om den annorlunda tjejen Gwendolyn vars släkt bär på en gen som gör att de kan resa genom tiden. I boken får vi besöka London under olika tidsperioder och förutom de intressanta tidsreferenserna får vi också följa Gwendolyns möte med faror, hemligheter och den stora kärleken. Tidsresorna spelar en central roll och höjer hela berättelsen.


Hemlängtan - Michelle Magorian
Hemlängtan är en av Michelle Magorians allra bästa böcker. Vi får möta Rusty som evakuerats under andra världskriget i USA men som nu återvänder till England och sin riktiga familj. Det är en bok om en resa tillbaka som visar sig leda till något som man inte längre känner igen.


Tidigare boklistor: 
Generationsromaner
Internatromantik
Cancer

1 kommentar:

  1. Fyra dagar fyra nätter är en av de bättre böckerna jag har läst. En riktig pärla.

    SvaraRadera