måndag 2 maj 2011

Bok som lever upp till hypen

Cirkeln, det var längesedan en ungdomsbok gjorde sådan succé i Sverige, jag tror inte ens det har hänt under min tid som bloggare. Förutom alla entusiastiska recensioner har den redan sålts till andra länder och planerats bli film (kanske t.o.m en amerikans remake!) Och tro det eller ej denna sjukt hypade bok lever upp till allt som skrivs om den.

Den utspelar sig i den lilla staden Engelfors. Det börjar med att en pojke dör inne på skolans toaletter. Allt tyder på att han tagit självmord, ingen kan ana att en mäktig ond kraft kan ligga bakom olyckan. En natt därefter förs sex olika tjejer samman. Tjejerna, som inte trodde att de hade något gemensamt, är alla utvalda till att bekämpa den ondska som härjar i staden. De behöver varandra för att överleva, men hur kan personer som alltid hatat varandra plötsligt börja samarbeta? 

Vampyrer, varulvar, änglar, vi har hört det förr. Det känns som en genre som inte längre kan tillföra något nytt, bara liknande historier som staplas på varandra. Därför var det kul att läsa cirkeln, en bok som sticker ut med den nordiska touchen av häxor och myter. Kort sagt en bok som är helt annorlunda från allt annat i Dark-Romance träsket.

Något jag fann ovanligt var att alla ungdomar, deras känslor, funderingar och problem skildras bättre här än i nästan all "vanlig" ungdomslitteratur. Alla känslor riktigt lyste genom boken, hopplösheten i den lilla staden och rädslan för den mörka kraft som hotar dem. Förutom allt detta realistiska var den fruktansvärt spännande och så läskig att jag ibland fick gåshud. Det är är verkligen en bok som innehåller allt. Det är som flera mästerverk ihopblandat till en ännu bättre, läcker och oförglömlig historia. Kanske en framtida klassiker, just nu otroligt underhållande läsning. 

3 kommentarer:

  1. Blir självklart nyfiken på denna bok! Ska kanske till och med köpa den...

    SvaraRadera
  2. Cirkeln är så sjukt bra!!!

    SvaraRadera