fredag 13 april 2012

Svar på frågor del 1

Vilka intressanta, kluriga och roliga frågor ni ställde! Det blev så många att vi bestämde oss för att dela upp frågorna. Här kommer första delen!

1. Hur många språk kan ni?
Elin: Förutom svenska kan jag engelska nästan (nästan) flytande. Jag har pluggat spanska i fem år och läser även en kurs i tyska.
Hanna: Jag svenska, och jag tycker att jag är bra på engelska och skulle absolut kunna klara mig om jag flyttade till ett engelsktalande land. Sedan har jag precis som Elin läst fem år spanska. Jag känner mig inte jättebra på det, men kan nog göra mig hyfsat förstådd.

2. Vilken var den första boken nån av er läste på engelska?
Elin: Fick bläddra tillbaka i mina läsdagböcker för minns faktiskt inte. Det visade sig vara J.K. Rowlings The Tales of Beedle the Bard.
Hanna: Om man tänker bort alla de korta "övningsböcker" jag fick läsa i skolan så var den första riktiga boken jag läste Harry Potter and the Deathly Hallows. Det var när jag gick i årkurs 6 och det gick trögt och det var svårt så jag lyckades bara ta mig igenom halva..

3. Vilka är era favoritbokbloggar? Vi tycker att det finns så otroligt många bra bokbloggar och varje dag upptäcker vi nya. Men några vi ofta är inne på är Bokfreak, Flaskposten, Bokgläntan och Forever Young Adult 

4. Hur hinner ni läsa, tar inte gymnasiet upp mycket tid? 
Elin: Hinner inte alls läsa lika mycket som jag gjorde innan gymnasiet, nu med längre skoldagar och mera läxor. Har alltid läst innan jag ska somna, men nu är jag för trött på kvällarna för att orka så läser hellre på eftermiddagarna, på bussen och all annan tid som blir över.
Hanna: Jag läser heller inte alls lika mycket nu som förut. Det blir mest en stund på kvällen innan jag somnar och på bussen och tåget. De där eftermiddagarna och helgmornarna när man förut kunde sätta sig och läsa har försvunnit...

5. Händer det att ni blir läströtta ibland och inte alls kan läsa något på ett tag? I så fall, hur gör ni för att hitta läsglädjen igen?
Elin: Jag får sällan lässvackor och när jag väl får det så fortsätter jag att läsa trots att jag tappat lusten. Ofta kanske jag läser om en favoritbok, eller köper en ny bok som känns lockande istället för den där gigantiska måste-läsa-bokhögen hemma. Huvudsaken för mig är att jag inte slutar läsa för då är risken större att jag helt tappar lusten. Men bloggen har alltid varit en drivkraft för mig och hjälpt mig att hitta motivationen igen.
Hanna: Jag tappar nog aldrig riktigt läslusten, men jag kan komma in i perioder av väldigt lite läsande när jag har extra mycket i skolan eller läser en väldigt seg bok. Då brukar jag ofta börja på någon ny som ser lockande ut och efter ett tag så läser jag mycket igen.

6. Har ni läst någon bok som alla tycks älska, förutom ni?
Elin: Kommer inte på någon självklar men Katarina von Bredows böcker är typiskt sådana. Gillade Hur kär får man bli men hennes andra böcker tycker jag inte om alls, medan varenda tonåring i Sverige verkar älska dem.
Hanna: Jag har aldrig varit mycket för böcker om vampyrer och änglar. Den typen av böcker är väldigt älskade just nu av många, men har aldrig lyckats tilltala mig.

7. Finns det någon bok som ni jättelänge har tänkt läsa, men att det aldrig blivit av?
Elin: Har hur många som helst! Kolla bara under kategorin Vill läsa till exempel. Hittar nya böcker jag vill läsa varje dag och har massvis med Vill Läsa listor nedskrivna här hemma. En typsik sådan är Det här är allt av Aidan Chambers, tror att bokens tjocklek spelar in lite också.
Hanna: Ja, massor! Har säkert hundra böcker som står i min och mina föräldrars bokhyllor och bara väntar. Men en som jag velat läsa sedan tre/fyra år tillbaka är Sofies Värld av Jostein Gaarder.

8.Är ni bibliotekslånare eller bokköpare eller kanske både och?
Elin: Från första början var jag en bibliotekslånare, lånade mins elva böcker åt gången på ungdomsavdelningen och hann alltid läsa ut alla fler dagar innan återlämningsdatumet. Men numera blir det mest recensionsexemplar och en och annan köpt bok.
Hanna: Jag har nog alltid varit en bokköpare. Det är en sådan härlig känsla att en bok bara är ens egen och att man inte behöver vara rädd om den eller att den behöver vara utläst innan ett visst datum. Men numera blir det precis som Elin mest recensionsexemplar.

9.Om ni skall rekommendera en svensk ungdomsbok, vilken blir det?
Elin: Kanske Cirkeln eller Agnes Cecilia, men om jag måste välja en blir det nog Cirkeln.
Hanna: Har också svårt att välja.. Jag älskar alla Maria Gripes böcker, speciellt Skuggan över stenbänken och Agnes Cecilia. Men en svensk ungdomsbok som jag tror att många ungdomar missat är Svenne av Per Nilsson. Den känns aktuell och får en verkligen att börja tänka.

10. Ni går första året på gymnasiet va? Vad går ni för program?
Elin: Jag går på ett samhällsgymnasium i Göteborg och programmet Journalistik och Samhälle. Men börjar med journalistik kurserna ( b.la. Journalistik, reklam och information, medieproduktion, Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering) först till hösten. Tror programmet är speciellt för min skola men det är väldigt kul om man är samhällsmedveten och gillar att skriva.
Hanna: Jag går första året på Södra Latins samhällsprogram i Stockholm. Jag har tyvärr inte Elins roliga kurser, men ändå några som jag verkligen ser fram emot, bland annat psykologi och filosofi.

9 kommentarer:

  1. Sofies värld känns väldigt mycket som en sån bok, alla vill läsa den men ingen har läst den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Ska försöka hitta tid till att läsa den innan sommaren och jag får väl se då om det har varit värt att vilja läsa den i så många år.. :)

      Radera
  2. Roligt med en frågestund? Har ni förresten tagit kontakt med olika bokförlag för att få tag på recensionsexemplar eller hur går det egentligen till? Lämnar ni "rapport" sen när ni läst klart? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi har kontakt med flera förlag. De brukar skicka ut nyhetsmail ganska ofta om nya böcker som ska komma och sedan svarar man om man vill ha ett recensionsexemplar. Då får vi boken men måste skriva om den på bloggen, oftast recension, men man kan ju också skriva om den på ett annat sätt, som en krönika till exepel.

      Radera
  3. Elin, ditt gymnasieprogram verkar jättespännande. Jag bor i gbg och ska söka till gymnasiet om ett tag. Vad heter skolan? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elin - Tonårsboken14 april 2012 kl. 15:24

      Kul att du tycker det! Ingrid Segerstedts gymnasium heter skolan :)

      Radera
  4. Håller med om Katarina von Bredows böcker. Har gillat typ en av hennes böcker, men de andra jag har läst tycker jag har varit allmänt sega, alldagliga och inte intressanta alls :)

    SvaraRadera
  5. Känner precis som dig Elin, med Katarina von Bredows böcker. Alla verkar älska dom utom jag. ;)

    SvaraRadera
  6. Jag tyckte att Sofies värld var tråkig, men om man är intresserad av filosofi, sedan den kan vara mer intressant. Jag har inte heller tyckt om Maria Gripes böcker, men vet inte varför. :P

    SvaraRadera