tisdag 29 november 2011

Jag och Twilight är klara med varandra

Jag kan fortfarande framkalla den där känslan jag fick när jag för första gången slog upp "Om jag kunde drömma" och kastades in i en historia jag inte kunde släppa. Det var julen 2007 och jag kände mig ensam i världen om att ha upptäckt denna bok. Ingen av mina kompisar kände igen den och jag hade aldrig sett den i någon bokhandel. Men bara drygt ett år senare var boken världskänd och två år senare i samband med första filmen kände varenda tonåring till Twilight. Redan när jag läste tredje boken släppte mitt intresse för Twilight och det förstärktes för varje film som kom. För ungefär en vecka sedan såg jag första delen av sista filmen på bio och jag kan nu helhjärtat utan tvekan klippa av mitt band till Twilight för all framtid.

För fjärde filmen var en riktig B-produktion. Skådespelarna till birollerna spelade inte trovärdigt, effekterna var ofta riktigt dåligt gjorda och Bella verkade bara ha ett ansiktsuttryck genom hela filmen, plågad. Effekterna jag syftar på är t.ex. när vargarna möts upp och börjar bråka med varandra. De ser ut som animerade figurer ur typ Björnbröder och eftersom de talar genom tankar så låter det som att de har lagts på en halvdan dubbning som inte gått att matcha med hur vargarna rör sina munnar. Även filmandet inifrån Bellas kropp när hon blir en vampyr ser animerad ut och påminner mig mycket om ett program jag såg när jag var liten om några varelser som levde inuti en människokropp. Filmen kändes också väldigt seg och att de ska bli två delar av boken känns väldigt krystat och de är uppenbart att de bara vill tjäna ännu mer pengar på Twilight produktionerna.


Jag låter jättenegativ och jag slår vad om att vissa av er läsare har helt andra åsikter. Men min relation till Twilight förändrades mycket när serien blev så stor och hajpad. Och är det inte så när ens lilla favoritbok plötsligt är känd hos alla och ett tonårsfenomen? Då kanske man inte är lika förblindad av kärlek till boken utan kan se det andra stör sig på och tycker är fel, och kanske till och med ta efter deras uppfattning? För när något blir så stort som Twilight är det självklart att det både finns de som älskar och hatar det.

7 kommentarer:

 1. Känner igen mig i det där. Jag läste också böckerna 2007 för första gången och var då ensam i mitt kompisgäng att ha läst dem (minns att jag tipsade och de andra rynkade på näsan och sa: "Vampyrer? Usch så fånigt!", det har de fått äta upp nu). Jag var så förälskad i boken - och i Edward - men sedan "Breaking Dawn" (boken) släpptes har mina känslor för boken bara gått utför.

  Det är rätt synd ändå, hur det kan bli :(
  Det känns ju onekligen som att de vill dra in så mycket pengar som möjligt på filmen/franchisen, nu då första boken även har släppts som seriealbum.

  SvaraRadera
 2. Jag känner verkligen igen mig. Dock läste jag böckerna i januari 2009, så Twilight var redan hypat då. Dock hade varken jag eller någon jag kände sett filmen, och ingen hade heller läst boken. Jag såg bara överallt på Bilddagboken att alla sa att den var så bra. Och det är tack vare det jag läste Om jag kunde drömma. Jag hade sett boken hur många gånger som helst på biblioteket just för att det handlade om vampyrer. Men alla sa att det var så bra så läste jag. Och föll. Såklart. Har älskat alla böckerna. Men på grund av den hypen, som var relativt minimal i början, har fått mig att lessna totalt. Har inte sett fjärde filmen än. Tänker nog inte se den förrän den kommer på DVD heller.

  Så tråkigt att det blir så när man tycker så mycket om någonting.

  SvaraRadera
 3. Jag gillade Twilight när den kom ut. Jag var nog den första av mina kompisar som läste den, och jag tyckte att det var en bra och söt historia. När serien började bli hajpad minskade mitt intresse snabbt, och när första filmen kom hoppades jag bara att det skulle vara över snart så att alla kunde hitta något annat att bli hysterisk över.

  När jag läste sista boken blev jag grymt besviken. Jag tyckte att den var full med klyschor och att boken saknade klimax. Nu är jag bara glad över att det endast är en film kvar, sedan är vampyrfebern som lagt sig över världen förhoppningsvis på nedgång.

  SvaraRadera
 4. Håller helt med dig Hanna! Det är precis samma sak för mig. När jag läste första boken så överraskade den mig totalt, kärlekshistorien, spänningen. Det var en riktigt bra bok. Hajpen var kul i början men när sista delen Breaking Dawn kom ut blev det stop. Vilken fiaskobok! Bella gifter sig, blir gravid, får en superunge, jacob blir präglad i en bebis, och Bella blir värsta supervampyren. Finns inget annat ord än pinsamt, Twilight är slut för min del.

  SvaraRadera
 5. Tycker precis som du! För att en bok ska kunna behålla det där magiska så vill man liksom ha den för sig själv. :)

  SvaraRadera
 6. Jag gillade senaste filmen, men håller med om varg-scenen, SUPERTÖNTIG.. kunde inte hålla mig och jag och min kompis skrattade högt under den scenen :P

  Känndes som en dåligt animerad disneyfilm ja.

  SvaraRadera
 7. Välkommen till Club Vi som inte gillar Twilight borde jag typ säga...?

  Till skillnad från de flesta andra som läste Twilight så gillade jag den inte alls. Det var nog mest könsrollerna som förstörde det, annars så hade jag faktiskt kunnat tycka om det. Den enda som jag faktiskt gillade någorlunda var del 3.

  SvaraRadera