måndag 30 november 2009

Drakar är ämnet


En bok jag har haft svårt att släppa i veckan är hans majestäts drake av Naomi Novik.
På baksidan står det att den har allt en fantasyälskare kan önska sig. Nja.. det håller jag inte riktigt med om. Den saknade mycket av det jag tycker en riktigt bra fantasybok ska innehålla. Istället riktar den in sig på ett ämne, drakar.
Det är också det jag tycker så mycket om med den. De få stunder jag var tvungen att lägga ifrån mig den glömde jag nästan bort att drakar inte finns på riktigt. De känns så verkliga!

Boken utspelar sig mest i Storbritannien under Napoleon krigen. Britterna gör sitt yttersta för att försvara sina gränser och kapten Laurence befinner sig på skeppet HMS Reliant. När de besegrar en fransk fregatt finner de ett drakägg ombord på skeppet. De räknar ut att ägget håller på att kläckas och lottar motvilligt om vem som ska bli drakens kapten. Det blir en ung höjdrädd stackare, men när ägget knäcks är inte den lilla draken ett dugg intresserad i sin anivsade kapten.
Laurence tvingar ge upp alla sina drömmar inom flottan och flyger hem till Storbritannien för sin och draken Temeraires utbildning. Snart beredda att kämpa till sista bloddroppe för att hindra Napoleon och hans armé att nå deras strand.

I boken finns drakar lika mycket som Lord Nelson och slaget vid trafalgar, det är som om min skolbok i historia har missat en viktig detalj. Författaren skriver detaljerat om drakens besättning, olika övningar och formationer i luften och i slagen missas inte ett enda vingslag. Men det är också väldigt mycket flygning och väldigt lite annat, så därför är jag osäker på att många kommer bli lika förtjusta som jag blev.
Men det är upp till er, själv har jag en hel serie framför mig att sluka.
Jadetronen
Svart krut och eld
Elfenbensriket
Örnarnas triumf

1 kommentar:

  1. Jag älskar den här serien!
    Speciellt för att jag gillar drakar!

    SvaraRadera